Vargen tog fåret Märta: ”Hon var som familj”

Linda Aronsson och Markus Andersson i Rörtången upptäckte på onsdagsmorgonen att deras fårskock hade flytt in i en annan hage. På ängen hittade paret favorittackan Märta, lemlästad.

– Länsstyrelsens rovdjursexpert säger att det inte kan vara något annat än en varg, säger Markus Andersson.

I onsdags morse lade Rörtångs-samborna Markus Andersson, 30, och Linda Aronsson, 33, märke till någonting underligt på sin gård.

– Våra får brukar mest ligga och vila om nätterna, men nu hade de tagit sig in i en annan hage, vilket var väldigt konstigt. När jag tittade på staketet såg jag att det var helt trasigt. De hade sprungit rakt genom det i panik, säger Linda.

Paret räknade fåren och märkte att de bara var elva. Ett av dem – tackan Märta – saknades.

Efter att ha letat igenom ängen hittade de henne död.

En känslig fråga

– Det var väldigt obehagligt. Hon saknade en bit av halsen och strupen. Någonting hade också slitit av henne juvret, säger Markus Andersson.

När de ringde länsstyrelsen beslutade myndigheten att skicka en rovdjursexpert till parets gård. Hon anlände efter bara några timmar, och kunde efter en obduktion konstatera att det förmodligen rörde sig om en varg.

– Hon ville inte säga det rakt ut, antagligen eftersom det här med varg är en så känslig fråga. Men hon sa att det finns få rovdjur som kan slita ett helt juver av ett 50 kilo tungt får på det där sättet. En björn möjligen, men det var knappast ett björnöverfall. Så då återstår varg, säger Markus Andersson.

Den kommer tillbaka

Förra veckan skymtades en varg i Kode, så det kom inte som en överraskning för paret att det kunde vara orsaken. Att det alls inträffade i Rörtången förvånar dock.

– Vi trodde verkligen inte att det kunde hända oss. Vi bor ju ute på en liten udde. Men kanske var vi naiva som trodde att vargen inte skulle hitta hit, säger Linda Aronsson.

Vargar brukar inte ge sig av i första taget, utan återvänder gärna till platser där de en gång fått mat för att fylla på. Därför har Linda och Markus fått rådet av rovdjursexperten att hålla fåren inlåsta både dag- och nattetid i åtminstone två veckor.

Men försiktighetsåtgärderna kan inte ge dem Märta tillbaka.

– Fåren blir ju som familj, särskilt eftersom vi har så få av dem. Och Märta var vår favorittacka. Den som var mest social och alltid lade huvudet i knät för att bli kelad med. Hon var också den mest moderliga i skocken och lämnar efter sig tre lamm. Det är så sorgligt att hon råkade illa ut, hon som var så fin, säger Linda Aronsson.

Var vaksam

Under onsdagen och torsdagen sågs vargen röra sig på Byvägen i Ödsmåls mosse. Linda och Markus hoppas att alla med tamdjur ser den här artikeln eller något av deras inlägg på Facebook, så att de vet att de ska vara försiktiga.

– Vi har en bra hage med ett bra elstängsel, men vargarna är väldigt smidiga och kan lätt hoppa över sånt. Håll utkik över era djur, säger Linda Aronsson.

Tobias Holmgren

tobias.holmgren@kungalvsposten.se