Arkivfoton
Arkivfoton Bild: Getty Images

Våren kan komma redan nästa vecka – om vi håller nollan

Om inget vinterväder med flera minusgrader kommer i vägen infaller den meteorologiska våren i Kungälv på kvällen 21 februari – men då måste dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader sju dagar i sträck.

ANNONS
|

Efter pandemi, vinter, blåst, regn och mörker längtar många efter minsta lilla vårtecken – och just nu sticker snödropparna upp i rabatter och skickar signalen om att våren kommer även i år.

Men när kommer våren egentligen?

– Det som händer är att från 15 februari kan den meteorologiska våren anlända efter sju dygn med en medeltemperatur över noll grader, säger Linus Karlsson, meteorolog på Smhi.

Varför just 15 februari?

– Det hänger samman med att det visserligen finns mildare perioder tidigare på året men just för att undvika att den meteorologiska våren infaller i mitten av januari, då det är större risk för vinterväder, har man satt det datumet.

ANNONS

Räkningen kan börja om

Enligt Smhi infaller den meteorologiska våren i år på kvällen 21 februari i väst och nära kusten, det vill säga även i Kungälv.

Skulle dygnsmedeltemperaturen hamna under noll de här sju dagarna börjar man om med räkningen.

Vad är det för skillnad på den meteorologiska våren och den verkliga våren?

– Man kan se våren på väldigt olika sätt men meteorologiskt är det strikt dygnsmedeltemperaturen som man räknar. Annars är ju den kalendariska våren mellan mars och maj. Och för vissa kanske när en viss blomma blommar, eller man får syn på en särskild fågel. Det kan vara en väldigt subjektiv bedömning, säger han.

Är det viktigt att ta fram när den meteorlogiska våren infaller?

– Det fyller absolut en funktion om man kollar från år till år när en viss årstid anländer meteorologiskt, för då kan man jämföra det över flera år.

Meteorologisk vår går inte att ångra

När de olika årstiderna infaller meteorologiskt varierar i landet och det är naturligt att den meteorologiska våren anländer först i söder och längs kusterna. Och när den väl är konstaterad så går den inte att göra ogjord.

Men innan våren kan komma är det flera lågtryck som ska passera landet och till helgen drar ett snöområde in västerifrån.

ANNONS