Kungälvs sjukhus. Arkivfoto: Anna Hedlund

Vårdmissar på sjukhus anmäls

En patient misstänks ha fått en skada på ett halskärl i samband behandling av en bukblödning på Kungälvs sjukhus. Patienten avled senare och nu anmäls händelsen till IVO.

Patienten kom in till Kungälvs sjukhus med en stor bukblödning och en central venkateter sattes i samband med det in när hen skulle sövas. Men patienten vaknade aldrig som förväntat och avled senare.

Nu gör Kungälvs sjukhus en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt anmälan misstänks patienten ha fått en skada på ett halskärl i samband med att kateterna skulle sättas in. Händelsen ska enligt anmälan skett i april i år.

– Det är en möjlig förklaring till skadan, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare på Kungälvs sjukhus, till Nyhetsbyrån Siren.

Kungälvs sjukhus gör ytterligare en lex Maria-anmälan som gäller en händelse i januari i år. Det gäller en hjärtopererad patient som flyttades från Sahlgrenska universitetssjukhuset till Kungälvs sjukhus. Men den dagsfärska informationen om patienten följde aldrig med i flytten. De första dagar tycks patienten må relativt väl men efter tre dagar försämras tillståndet och hen flyttas till intensivvårdavdelningen. Patienten avlider senare.

Lex Maria-anmälan görs av vården om någon drabbats eller riskerat att drabbas av en allvarlig vårdskada.

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar