”Väcker associationer till 60-talet”

Snyggt eller fult, modernt eller omodernt. Många har synpunkter och funderingar kring nya Kongahälla. KP ringde upp arkitekt Gert Wingårdh för ett samtal om dagens arkitektur.

Han är en av Sveriges mest välkända arkitekter och har ritat bland annat Universeum, Aranäsgymnasiet i Kungsbacka och House of Sweden i Washington DC. För många svenskar är han också känd som programledare i SVT:s Husdrömmar.

Kompenserar med färg

Gert Wingårdh har ett hus i Lycke där han och hustrun tillbringar de flesta helger och de passerar ofta

Kongahällaområdet. När Gert får höra att många Kungälvsbor undrar över husens utseende, så förstår han direkt vad de menar.

– Jag har faktiskt också undrat. Det ser ut som hus byggda av betongelement vilket för tanken till 60- och 70-talet då elementhusen byggdes med synliga skarvar. Det kommunicerar att husen är billigast möjliga och det känns som man försöker kompensera det betonggrå med färgglada detaljer på fasaderna. Att låta växter klättra på gavlarna är en bra idé, men med tanke på att en vanlig häck växer ungefär 20 cm om året så lär det ta sin tid innan det blir snyggt.

Husen har platta tak med små hus ovanpå, är det så aktiketkturmodet ser ut just nu?

– Platta tak är ett rationellt och bra sätt att bygga och har absolut sin plats i stadsmiljö. Husen på taken kallas för kungsvåningar och är ganska vanliga idag. Just nu är arkitekturen väldigt tillåtande och vi har både 1800- 1900- och 2000-talsinfluenser. Det är roligt att det är så fritt och att tusen blommor får blomma i arkitekturen. Det vi ser som kommer tillbaka nu är sadeltak, det är snyggt och byggs på många ställen, bland annat i Nya Hovås. Det viktigaste när man bygger nya områden är att det blir en blandning, både i husens utseende och att man blandar upplåtelseformer för att få ett socialt hållbart och levande bostadsområde.

Många önskar sig att det nybyggda området skulle se ut lite som bebyggelsen i gamla Kungälv, skulle det fungera idag?

– Det är ju en trevlig nostalgitanke eftersom det bara blir låghus i så fall. Vad man gillar beror på vilken ålder man är i. Min föräldrageneration gillade den typen av pastischarkitektur, medan min generation ofta inte är så förtjust i det. Varje ny generation arkitekter vill sätta sin prägel på husen vilket oftast är rakt motsatt mot föregående generations arkitektur, säger Gert Wingårdh och tar området Jakriborg utanför Lund inspirerat av medeltida städer, som exempel på pastischarkitektur.

Han menar att om det vore vad folk ville ha idag så hade Jakriborg fått många efterföljare. Så har det dock inte blivit.

Vad tror du om Kongahällaområdet när det blir klart?

– För mig förefaller det hårt ekonomiserat och påvert planerat med enkel gestaltning, men det är svårt att säga så här tidigt. Det ligger nära motorvägen och kommer att bli bullerstört, men får man till ett levande gaturum och ett socialt hållbart område så kanske det fungerar.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.s