Arkivfoto: Anna Hedlund

Vaccin mot mässling erbjuds tidigare

Efter mässlingsutbrottet erbjuder nu Västra Götalandsregionen barn att vaccinera sig mot mässling-påssjuka-röda hund vid 12 månaders ålder istället för 18 månader.

Det var den 10 december som det första fallet av mässling konstaterades på Östra sjukhuset och den åttonde januari fanns det 22 konstaterade fall. Utbrottet har också väckt en del oro i Kungälv som Kungälvs-Posten tidigare berättat om.

Läs mer: Många samtal om mässling

Bland andra var det en del oroliga föräldrar som hört av sig till vården både de som har barn som är yngre än 18 månader och äldre barn som inte vaccinerat sig.

– Det är ganska många som ångrar sig och vill komma och vaccinera sina barn efter de senaste veckornas mässlingfall, och de är såklart välkomna, sa Jennie Eriksson, som är sjuksköterska på Centrumpraktiken, den andra januari.

Idag, på onsdagen, kom så besked om att vaccinationsålders sänks i Västra Götalandsregionen.

– En riskgrupp för mässling är de allra minsta barnen som ännu inte fått vaccin. Att vaccination erbjuds redan från 12 månaders ålder är en de preventiva åtgärder som vi vidtar för att skydda de som riskerar att bli sjukast när de får mässling, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän i ett pressmeddelande.

Övriga i samhället bedöms ha ett gott skydd mot mässlingen trots att det kan finnas individer som är mottagliga. Vaccinet mot mässling ger skydd med en gång men biträdande smittskyddläkaren Leif Dotevall uppmanar till försiktighet vad det gäller de allra yngsta barnen.

– Undvik att ta med små barn till stora offentliga lokaler, till exempel och stora köpcentra. Utsätt alltså inte i onödan barn för miljöer där många vistas och där sjukdom kan spridas, säger han i pressmeddelandet.

Utbrottet av mässling bedöms fortfarande som begränsat men smittskyddet i regionen räknar med att fler fall kommer att dyka upp.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se

Mässling

Om du misstänker att du har fått mässling ska du kontakta 1177 innan du söker vård. Du ska heller inte gå in i väntrum och undvika kollektivtrafik.

Om du har frågor kring vaccination ska du i första hand vända dig till din barnavårdscentral.

Undrar du kring om du blivit vaccinerad mot mässling kan du kontakta Regionarkivet i Vänersborg.

Relaterade artiklar
Fler artiklar