Alexandra Stenlund.

UP:s Alexandra Stenlund lämnar politiken

Utvecklingspartiets Alexandra Stenlund slutar med politiken. Jimmy Menander från Romelanda blir hennes ersättare i kommunfullmäktige.

21-åriga Alexandra Stenlund hamnade för några år sedan i hetluften när hon offentligt tog upp klimatet i kommunfullmäktige, som hon menar präglas av för mycket personfrågor och prestige.

– Kommunpolitiken är en hård värld som inte alltid är så jättevälkomnande för nya personer. Jag har fått ta en hel del skit för att jag är en ung tjej som säger vad jag tycker.

Är det därför du slutar nu?

– Nej, jag började studera vid JMG i Göteborg i våras och det blir inte hållbart i längden att plugga och läsa politiska kallelser om vartannat. Ska jag göra något vill jag gå in för det med 100 procent, säger Alexandra Stenlund.

Främsta lärdomen från de här åren?

– Att man måste skilja på privatliv och politik. Om någon kritiserar en eller är hård i talarstolen är det inte dig som person det handlar om. Det är superviktigt att lära sig skillnaden så att man inte tar åt sig för mycket.

Alexandra Stenlund valdes in i kommunfullmäktige 2014 och har även haft en plats i demokratiberedningen.

– De här åren har varit otroligt lärorika och roliga men också utmanande. Så fort jag är på ett annat plan i livet, när jag har studerat klart och kanske bor någon annanstans kommer jag att fortsätta engagera mig politiskt igen. Det kliar redan i fingrarna.

Något du kommer att sakna?

– Mina kolleger i politiken, framförallt Maria Kjellberg (MP) och Elisabeth Mattsson (L) som har varit mina mentorer. Det känns tråkigt att inte längre få hänga i fullmäktige med dem. De har alltid stöttat och hjälpt mig jättemycket.

Något du inte kommer att sakna?

– Personangrepp och överreaktioner. Att bli attackerad bara för sakens skull. På det sättet kommer det att bli väldigt lugnt och skönt nu.

Utvecklingspartiets ledare Morgan Persson säger att det är med sorg i hjärtat som han skiljs från Alexandra.

– Hon har varit en fantastisk person att jobba ihop med. Jag har lärt mig mycket av hennes entusiasm och ungdomliga idérikedom.

Inom kort ska länsstyrelsen utse Niclas Palmqvist till Alexandra Stenlunds efterträdare i kommunfullmäktige.

– Men Niclas kommer att tacka nej och därför blir det Jimmy Menander från Romelanda som får platsen, säger Morgan Persson.

Alexandra Stenlund är inte den enda unga kommunfullmäktigeledamoten som lämnar politiken. Även Stina Harring (KD) har meddelat att hon tackar för sig.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Relaterade artiklar
Fler artiklar