Uppdraget för ungdomarna: Städa kusten

Varje år städas den svenska kusten av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige. I helgen drar det igång – och fokus ligger på Bohuskusten.

Det är en årlig återkommande städning som till helgen går av stapeln. Under projektnamnet ”Städa Kust” ska tusentals idrottsungdomar runt om i landet hjälpa till att få bort skräp i allmänhet och plastrester i synnerhet som flyter i land.

Längs västkusten flyter plastmängder motsvarande 120 badkar per dygn i land, enligt ett pressmeddelande från Städa Sverige, som är idrottsrörelsens miljöorganisation.

Städa Sverige fyller i år 30 år och för nionde året i rad arrangeras kuststädningen.

Städningen genomförs i samarbete med kommuner, näringslivet samt idrottsklubbar och deras ungdomar.

– I år är det speciellt. Städa Sverige fyller 30 år och det firar vi genom att höja ambitionerna. Målet är att under året organisera total 30 000 städande ungdomar som samlar ihop tusentals ton med skräp. För att öka engagemanget har vi tagit fram en film som tydliggör hotet med ilandflytande plast och annat skräp men som också visar att det går att göra något, säger Städa Sveriges vd Mats Wesslén i pressmeddelandet.

Projektet går ut på att få så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd kuststräcka.

– Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt, där ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige skapas. När andra pratar arbetar idrottsungdomar för att tillsammans nå gemensamma mål, säger Mats Wesslén.

Vid den inledande städningen är det ungdomar från totalt 80 föreningar som städar västkusten. Detta med hjälp av kommuner längs västkusten, organisationen Ren och Attraktiv Kust (RAK), Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän samt Returpack-Pantamera.

Under sina 30 år hittills har Städa Sverige organiserat totalt 500 000 städande idrottsungdomar som har samlat ihop 36 000 ton skräp. Det har i sin tur gett totalt knappt 250 miljoner kronor till idrottsföreningarnas verksamhet, uppger Städa Sverige i sitt pressmeddelande.

Anthon Näsström

redaktion@kungalvsposten.se