Uddmanska huset – lyft för Kungälv

Under lördagen samlades fysiker från hela världen i Kungälv för att vara med om avtäckningen av plaketten, som gör Uddmanska huset på Västra gatan till en av de viktigaste platserna i fysikhistorien.

Strax före klockan två anlände en busslast till gamla torget med uppemot 70 personer, som alla deltar på Svenska Fysikerförbundets konferens Fysikdagarna, arrangerad av Fysikcentrum Göteborg.

Under utflykten till Kungälv gjordes en vandring i Lise Meitners fotspår under guiden Anders Janssons ledning, och framme på Västra gatan avtäcktes plaketten som gör Uddmanska huset till en Physical Historic Site – alltså en plats som anses ha haft stor betydelse i fysikhistorien.

Påverkar alla

Det var här som den österrikiska kärnfysikern Lise Meitner kom fram till hur det är möjligt att klyva en atomkärna. 

– Det känns verkligen jätteroligt och jätteviktigt att få visa upp den här historiska platsen, säger Anne-Sofie Mårtensson, ordförande i Svenska Fysikersamfundet.

– Det Lise Meitner gjorde 1938 är något som påverkar oss alla. När vi slår på strömbrytaren och får el från Ringhals, då är det en av effekterna av den upptäckt hon gjorde, säger Anne-Sofie Mårtensson. 

Stor fysiker

Bland fysikerna på plats i Kungälv fanns många yngre forskarstudenter från hela världen, men också Björn Jonson, professor emeritus i subatomär fysik på Chalmers, för tillfället stationerad vid CERN-laboratoriet i Schweiz.

Han är en av dem som ligger bakom att Uddmanska huset nominerades till utmärkelsen, som delas ut av European Physics Society.

– Det här känns helt fantastiskt. Lise Meitner var en mycket stor fysiker, framstående kvinna och förebild. Det vore otroligt roligt om huset kunde bli någon form av museum framöver, säger Björn Jonson.

Einstein

Utmärkelsen av Uddmanska huset är den andra i Sverige. Sedan tidigare finns Tycho Brahes observatorium på Ven med på listan, som omfattar ett 30-tal platser runt om i Europa, däribland Einsteins gamla lägenhet i Bern och Niels Bohr-institutet i Köpenhamn.

Katarina Berg

0303-20 68 28

  

Relaterade artiklar
Fler artiklar