En "person" har tagit plats på U 137 i Nordre älv. Foto: Martin Pettersson

”Ubåten” har fått en ny kapten

I Nordre älv har den strandade ubåten 137 i dagarna blivit bemannad i form av en skyltdocka som står på tornet. Men det är inte första gången som en docka tagit plats på konstverket.

Det är vid Bohusbron nära fästningen som man kan se det betongfundament som sedan länge haft texten U 137 målat på sidan. Namnet som blev världskänt när den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona 1981. Men någon gång i dagarna har en figur tagit plats på betongfundamentet i älven. Något som Martin Pettersson förevigade med sin kamera i måndags.

– Jag såg det i en grupp på facebook och sedan åkte jag dit och tog en bild, säger Martin Pettersson.

Vem som ligger bakom skyltdockan som ställts upp är oklart. Men det är inte första gången som ”ubåten” haft en gäst.

– För en massa år sedan stod det en annan skyltdocka där, men den ramlade till slut ner. Jag vet inte riktigt när det var, men ungefär 20-25 år sedan tror jag.

Att det just nu saknas en svensk journalist efter en ubåtsfärd från Köpenhamn, en händelse som fått stor uppmärksamhet, tror Martin Pettersson inte hör ihop med den nya figuren.

– Jag hoppas att det inte är något sådant och det tror jag inte. Jag tror att det är några lokala förmågor som fått en idé, säger Pettersson och fortsätter:

– Jag tolkar det som att det är en gubbe som står på den. En fiskare fast utan spö.

VET DU MER? Vet du mer om U 137 i Kungälv? Mejla till oss här

Kajsa Lind

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar