Trafiksäkerhetsvecka med fokus på hastighet

Under vecka 16 kommer polisen att ha extra fokus på hastigheten på vägarna. Trafiksäkerhetsveckan genomförs i hela EU.

Det finns en tydligt målsättning från riksdagen om att minska dödsantalet i trafiken. En viktig del för att nå målet med 220 per år till år 2020 är att sänka medelhastigheten på vägarna.

Därför har polisen under vecka 16 en trafiksäkerhetsvecka med hastighet i fokus. Den genomförs i EU:s alla medlemsländer samtidigt och innebär att även polisen i Kungälv i mån av tid kommer att göra kontroller.

– Även små överträdelser påverkar trafiksäkerheten. Det finns till exempel en rimlig chans för en oskyddad trafikant att klara en kollision med ett motorfordon i 30-40 km/h. Därför är detta en vanlig hastighetsgräns utanför skolor och i stadskärnorna där personer i stor omfattning går eller cyklar, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på polisen i ett pressmeddelande.

Kontrollerna kommer att genomföras i hela landet både med synliga kontroller, men även genom dold övervakning i video/pilot-fordon skriver polisen i pressmeddelandet.

– Den som kör över hastighetsgränsen löper alltid risk att fastna i våra kontroller. Vår målsättning är att få människor att förstå varför de ska lätta på gasen. Både för deras egen skull och för medtrafikanternas säkerhet, säger Eriksson.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se