Tillfällig politisk fred i fullmäktige

På grund av Coronakrisen läggs politiska skiljelinjer åt sidan och Kungälvs kommunfullmäktige minskas från 59 till 35 personer.

– Det är ett tillfälligt beslut fram till sista maj för kunna fatta beslut även om många blir sjuka samtidigt, säger kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner (M).

Kungälvs kommunfullmäktige drar ner antalet ledamöter vid kommunfullmäktiges sammanträden, från 59 till 35. Överenskommelsen gäller fram till sista maj i år.

– Enligt kommunallagen måste man vara minst 30 ledamöter i kommunfullmäktige för att kunna fatta beslut. Idag är vi 92 – 59 ordinarie plus ersättare – och skulle alla vara på plats vid ett möte där coronaviruset sprids så kan vi hamna i ett läge där vi inte får ihop trettio ledamöter. Det finns också ett antal ledamöter som tillhör riskgrupper av olika slag, en del är 70 år och äldre, andra har åkommor som gör att de ingår i en riskgrupp. Det här beslutet innebär att att ledamöter som bör vara hemma kan känna att det är okej, säger Thomas Alpner.

Beslutet är fattat i enighet av alla politiska partier som finns representerade i Kungälvs kommunfullmäktige och proportionerna är fortsatt desamma som valresultatet angav.

Majoriteten, som består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har 19 mandat och oppositionspartierna, bestående av Utvecklingspartiet, Liberalerna, Västerpartiet och Miljöpartiet, har 9 mandat. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tillsammans 7 mandat.

– Vi har valt att sätta ett slutdatum för den här överenskommelsen till sista maj. Sedan kan det bli förlängt om krisen fortsätter, men då får vi göra nya överenskommelser partierna emellan. Vi har också alla partier gemensamt beslutat oss för att lägga politiska skiljelinjer åt sidan tillfälligt, man kan kalla det för borgfred, säger Thomas Alpner.

Han betonar att de politiska skiljelinjerna fortfarande finns och att det politiska samtalet och debatterna i kommunfullmäktige kommer att fortsätta även de närmaste månaderna.

– Just nu är förvaltningen hårt pressade med frågor som bemanning, hur det ska fungera om grundskolan stänger, hur äldreomsorgen ska bemannas, livsmedelsförsörjning och transporter och massor av andra akuta frågor. Då ska politiken inte lägga på förvaltningen ännu mer arbete just nu. De frågorna får vi ta sen när det lugnar ner sig, säger Thomas Alpner.

Anna Hedlund