Allt du måste veta om pop är en föreställning med David Silva, Agneta Karlsson och Anna Charlotta Gunnarson.

Tidsresa i svensk musik stannar till i Kungälv

Hur har den svenska musikhistorien och samhällsutvecklingen påverkat varandra? Anna Charlotta Gunnarson Agneta Karlsson och David Silva är vana vid att ge svaren. På tisdagen kommer de till Mimers kulturhus i Kungälv med föreställningen Allt du måste veta om pop.

Det prisbelönta radioprogrammet Pop och Politik är en resa i den svenska musikhistorien, ur ett samhällsperspektiv. Nu tar ni det vidare genom en föreställning. Vad innehåller den?

– Det är en show på två timmar med paus och allt. Vi pratar, visar film, spelar svensk originalmusik och framträder med egna låtar, säger Anna Charlotta Gunnarson, journalist, musiker, författare och idékläckare till Pop och Politik.

Hur kommer det sig att Kungälv är med på ert turnéschema?

– Vi kommer dit där Riksteatern finns och är på 30 orter från Gällivare i norr till Kristianstad i söder. Det är ett nytt sätt att träffa folk och alla är så himla engagerade. Ambitionen med showen är att få upp nya ögon för den svenska musikhistorien.

Vem/vilka har haft mest betydelse för den svenska pophistorien?

Det är svårt att inte säga Abba. Men även en sådan som Alice Babs har haft stor betydelse. Hon var egentligen mer banbrytande på sin tid.

Du ligger bakom Pop och Politik, är medlem i popgruppen 500 mil, har skrivit barnböcker och kommit till semifinal i På spåret tre gånger. Vad har varit roligast?

– Svårt. Men Pop och Politik blev en stor vändpunkt för mig. Jag hade försökt länge med att få in det i P3 bland annat. Men 2008 nappade UR (Utbildningsradion) och under många år har serien sedan sänts i P4. Programmet är utformat för att passa i gymnasieutbildningar.

Vad blir nästa steg?

– Det finns en massa idéer. Nu har vi varit i Sverige den här gången. Men tittar man runt ut i världen ser man hur det påverkar oss också. Det handlar lika mycket om samhällsutvecklingen.

Kan du tänka dig att ställa upp i På Spåret igen?

– Det var en pärs att vara med. Men samtidigt var det skitroligt så det vore kul att vara med igen.

Lars Aronsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar