Tidigast tisdag kan vattnet drickas igen – i vissa områden

Tidigast på tisdag kan dricksvattnet vara okej att dricka igen utan att koka det först, men det gäller inte i hela det drabbade området i kommunen.

Felsökning fortgår under helgen och samtidigt får äldreboenden dricksvatten på tank.

Sedan kommunen på fredagseftermiddagen gick ut med att dricksvattnet i kommunens sydvästra delar måste kokas innan det dricks eller används i matlagning, har felsökningar och provtagningar av vattnet pågått.

– Vi har gjort snabbtester som visar att vi i bästa fall kan släppa på i några av de här områdena på tisdag. Det vi har indikationer på nu är att det är en begränsad spridning, säger Martin Hollertz, teknisk chef på Kungälvs kommun.

Han vill inte uttala sig om vilka av de drabbade områdena som kan komma att kunna dricka vattnet som vanligt igen på tisdag.

– Vi vill gå ut med det när vi har två godkända tester från laboratoriet. Vi använder ett ackrediterat laboratorium och de har tre dagar på sig att testa vattnet. Så det är tisdag som är tidigast, säger han.

Kungälvs-Posten berättade tidigare på fredagseftermiddagen det hittats kolibakterier i det kommunala dricksvattnet och varifrån det kommer är fortfarande oklart.

De områden som berörs och fortsatt får koka sitt vatten under helgen är: Ytterby (ej Tunge), Harestad, Kärna, Lökeberg, Klöverön, Hermansby, Flateby, Hallbjörtorp, Lycke, Brunnefjäll, Tofta, Tjuvkil, Instön och Koön.

Fyra äldreboenden inom det drabbade området – Ytterbyhemmet och Attendo i Ytterby, samt Kaprifolen och Gläntan i Kärna – ska få en kubik dricksvatten var levererat under fredagen. Informationen om den rådande situationen gick ut till boendena vid 16-tiden, och då fick också samtlig personal inom Trygghet och stöd, även LSS-boenden och hemtjänst, information och riktlinjer om det rådande läget.

– Vi påkallade uppmärksamhet även på de enheter som inte behöver vatten, att det går utmärkt att duscha och tvätta händerna men att det inte går att dricka vattnet eller ha det i matlagning utan att koka det, säger Anna-Lena Hansdotter, t f sektorchef för Trygghet och stöd i Kungälvs kommun.

Två chefer kommer ha beredskap under helgen och informera personalen om det sker en förändring med dricksvattnet i området.

– Vi har en tydlig struktur i detta och samordning i kommunen, som gör att vi känner oss trygga i det här, säger Anna-Lena Hansdotter.

Under helgen fortgår kommunen arbetet med att hitta källan till hur bakterien hamnat i dricksvattnet.

Catrin Hansson

desken@otv.se

Christina Wagner