Thorildskolan är färdig att ta emot eleverna

På Thorildskolan jobbas det nu för fullt för att få lokalerna klara inför skolstart. Sista renoverings-detaljerna fixas, det byggstädas, möbler ska på plats.

KP mötte Magnus Regestam, samordnare mellan skolan och byggarna under renoveringen. Vi fick en rundvisning i de nya lokalerna, onsdagen innan skolstart.

– Nu står vi i kaféet. Det fanns även innan, men nu är det en större yta och är tänkt att vara en samlingspunkt för skolan. Det tror jag blir bra, säger Regestam.

Det nya resecentrumet kommer att finnas nära. Regestam pekar på en av skolans huvudentréer, som finns vid kaféet.

– Eleverna som åker buss kommer in här, säger han.

Skolan var tidigare nedgången och hade dåligt fungerade ventilation. Under renoveringen fann man dessutom radon i en del väggar. Nu har skolan byggts om under drygt två års tid.

– Husen är i stort sett desamma, men man har renoverat och ändrat planlösningen. Man har rivit vissa väggar och byggt upp på ett annat sätt. Man upplever det som en helt annan skola nu.

Skapa lugn

De stora skåpshallarna, där eleverna förvarar sina saker, har splittrats upp till sex mindre hallar. Regestam visar vägen upp för en trappa till en av dem. Här finns elevernas hemvist.

– Ett arbetslag med tre klasser håller till i samma hemvist. Här finns tre skolsalar och tre grupprum. Tanken med ett mindre sammanhang och färre elever i varje hall, är att det ska skapa lugn och trygghet.

Lärarna finns nära, de har sitt arbetsrum i hemvisten.

– Förhoppningsvis blir detta en lugnare miljö än det var tidigare.

Hur tycker du att det blivit?

– Jättefint. Skolan har fått ett riktigt lyft. Jag hoppas det ska funka som det är tänkt, säger Regestam.

Vi går vidare till matsalen som blivit betydligt rymligare, sedan till de nya hemkunskapssalarna och biblioteket. Det slamrar här och var. I ett par av lokalerna jobbas det med att färdigställa det sista av renoveringen.

– De säger att det ska vara klart när eleverna kommer nästa vecka, säger Regestam.

Inga hyllor

I lärarnas arbetsrum finns bord och stolar, men inget undervisningsmaterial är uppackat, fortfarande har inte alla möbler levererats.

– De har lovat att det ska stå färdigt. Men som du ser har inte personalen kunnat packa upp, för hyllplan har inte kommit på plats. Många lärare kommer få leva med sina grejer i kartonger i början, de första veckorna.

Vad tycker lärarna om det?

– De är luttrade. Så har de haft det i två år. Att bedriva en skola, samtidigt som delar av skolan renoveras, så man flyttar ut i paviljonger, är inte helt smärtfritt. Personalen har fått springa emellan, fram och tillbaks över gårdarna.

Det var svårare att hålla koll på eleverna när de var utspridda, säger Regestam.

– Förhoppningsvis blir det väldigt, väldigt bra när vi samlas i lokalerna här. Det känns som att vi kommer till ro i skolan. Det har varit några tuffa år.

Hur är det med luften – är den bättre?

– Ja. Det är betydligt bättre ventilation nu. De de rev ju ut allt som fanns – så allt sådant är som ett nybygge. Efter de normerna som gäller.

Det är stor rotation på lärare nu. Kan en uppfräschad skola locka hit lärare?

– Jag tror det. Sedan får vi se vad som händer. Vi har ett gynnsamt läge, bredvid resecentrum. Det är lätt att ta sig hit från Göteborg eller Stenungsund om man vill jobba här. Man går av och bara går till skolan.

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar