”Vi har väldigt roligt när vi jobbar tillsammans.”, säger Göran Parkrud och Susanna Helldén,. som har varit ett par i 18 år.
”Vi har väldigt roligt när vi jobbar tillsammans.”, säger Göran Parkrud och Susanna Helldén,. som har varit ett par i 18 år. Bild: Katarina Berg

Teater Tofta laddar för premiären i juli

I veckan börjar repetitionerna på allvar av Teater Toftas uppsättning av Scener ur ett äktenskap. 10 juli är det premiär och skådespelarna Göran Parkrud och Susanna Helldén ser fram emot att möta publiken igen.

ANNONS
|

Ni som i likhet med undertecknad har tv-serien från 1973 på näthinnan, med Erland Josephson och Liv Ullman i huvudrollerna, kommer att känna igen en del, men långtifrån allt.

– Stefan Larssons bearbetning av Ingmar Bergmans text är förlagd till någon slags nutid, berättar Susanna Helldén.

– I vår uppsättning försöker vi bara ägna oss åt relationen och hålla oss till det allmängiltiga, vad det egentligen är som händer mellan Johan och Marianne.

”Det märks att många är sugna på att gå på teater igen”, säger Göran Parkrud och Susanna Helldén .
”Det märks att många är sugna på att gå på teater igen”, säger Göran Parkrud och Susanna Helldén . Bild: Katarina Berg

Vad säger ni till de som tror att pjäsen är svår och tung?

– Ja, det är en sorglig och vemodig historia, men samtidigt finns det otroligt mycket humor och igenkänning i pjäsen, säger Göran, som ser den som en berättelse om två människor som försöker få ihop sitt liv utifrån sina egna förutsättningar, med alla svårigheter som uppstår när man lever tillsammans.

ANNONS

Vill få folk att prata

– På något sätt älskar Johan och Marianne ändå varandra. De har väldigt svårt att leva ihop men klarar heller inte av att leva utan varandra. Det är också något som är intressant att undersöka, säger Susanna som hoppas att pjäsen ska få publiken att börja diskutera viktiga saker i livet.

– När Bergman skrev den sa han ungefär att han var nöjd om pjäsen fick folk att prata och ta en öl och macka efteråt. Så vill vi också ha det.

”Det är väldigt mycket text men repetitionerna har gått bra så här långt”, konstaterar Göran Parkrud.
”Det är väldigt mycket text men repetitionerna har gått bra så här långt”, konstaterar Göran Parkrud. Bild: Katarina Berg

Ni är ett par sedan 18 år. Hur är det att göra de här rollerna?

– Det är rätt skönt att få skrika och gapa och ha konflikter på scen, nästan njutbart, säger Göran och konstaterar att då har man klarat av den biten på jobbet och kan ha det vilsamt privat.

– Skämt åsido så är vi väldigt trygga med varandra och framförallt har vi riktigt kul när vi jobbar tillsammans. För mig som inte har stått på scen på några år är det också härligt att få gå in i en schysst text.

Regissören Marcus Carlsson.
Regissören Marcus Carlsson. Bild: Per Larsson

Regisserar Scener ur ett äktenskap gör film-och teaterregissören Marcus Carlsson, som närmast kommer från Backa Teater och uppsättningen av Luciakandidaterna.

En tät pjäs

Han tog själv kontakt med Teater Tofta efter att tidigare år ha sett två uppsättningar som han tyckte om.

– Jag gillar när det finns värme och medmänsklighet, när det handlar om kärlek och relationer och jag tycker att teatern på Tofta rör sig i det landet, säger han och förklarar att han ser mycket fram emot premiären 10 juli.

– Det här är en väldigt tät pjäs och jag längtar efter att få se den speglas mot en publik.

Scener ur ett äktenskap

• Spelas i Magasinet på Tofta 10 juli- 21 augusti.

• Totalt 24 föreställningar.

• Enligt nuvarande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten spelas föreställningen för 50 personer per kväll med en meters avstånd mellan sällskapen.

• Publiken placeras ut i sällskap/ moduler om 4,3,2 och 1 personer.

• Kommer bli fler platser om rekommendationen ändras och avståndsregeln slopas.

Susanna Helldén och Göran Parkrud har varit ett par i 18 år. 2016 spelade de mot varandra i pjäsen Bunden som Göran skrivit.
Susanna Helldén och Göran Parkrud har varit ett par i 18 år. 2016 spelade de mot varandra i pjäsen Bunden som Göran skrivit. Bild: Thomas Johansson

ANNONS