Tatueringar från Kungälv tar plats i finrummet

Tatueraren Mattias Andersson är inte främmande för att testa nya saker. Under hösten har han tatuerat skor och nu ska han för första gången stå värd för en utställning.

Sedan fem år har Mattias Andersson drivit sin tatueringsstudio Straydogs tattoo i Rollsbo. Under två veckor, med start idag, ska han visa upp lite av det han sysslat med under åren i utställningen ”En tatuerad historia” på Gothia Towers galleri.

– Det är lite otippat att visa upp tatueringar där och just därför är det roligt.

Det finns dock en bakomliggande tanke med att förlägga utställningen under samma period som mc-mässan äger rum intill.

– Det är väldigt många som går på mc-mässan som har tatueringar. Man kanske inte hade haft min utställning under en opera-mässa, säger Mattias Andersson, fast tillägger att vem som helst tatuerar sig idag, till skillnad från förr.

I utställningen ingår en mix av foton och föremål. Mattias Andersson kommer att visa upp ett urval av sitt tatueringsarbete som han dokumenterat i samarbete med Kungälvsfotografen Markus Holm. Därtill har han med sina handritade så kallade tatueringsflashar – tavlor med möjliga hudnära motiv.

– Förr i tiden var det så man gjorde, man gick in hos en tatuerare och pekade på den bild man ville ha. Nu har det nästan försvunnit och man skapar en egen design för varje kund mer eller mindre.

I utställningen ingår även fotokopior av flashar från två levande legender inom svensk tatueringskonst – Tato-Andy och Doc Forest. Den senare öppnade Sveriges första godkända tatueringsstudio 1972 och brann för att göra tatueringskonsten seriös.

– Han och Andy har rest världen över och jobbat med de stora namnen, därför vill jag ha med dem. De är förebilder till alla svenska tatuerare, säger Mattias Andersson, som framhåller vikten av att bevara tatueringshistorien. Själv gör han gärna klassiska sjömansmotiv, med sin egen prägel på.

Mattias Andersson har även med två montrar med tatuerade skor. Dessa har tillkommit efter höstens projekt, då han gjorde en turné i Kavats skobutiker i Sverige för att tatuera folks nyinköpta skor. Det statuerar ett exempel på att tatueringskonst inte behöver begränsa sig till hud. Många tatuerare får utlopp för kreativiteten genom andra uttryck också, graffiti eller akvarell exempelvis.

– Jag tror de flesta av oss är ”svårt att sitta still”-människor, säger Mattias Andersson.

Stina Hylén

redaktion@kungalvsposten.se

En tatuerad historia

Pågår i Gothia Towers galleri 12-28 januari. Mattias Andersson finns på plats fredag 26 januari kl 15.00-19.00 och lördag 27 januari 10.00-13.00. Den 27:e mellan 14-19 kommer han dessutom visa upp handbyggda maskiner från Tato-Andy och Doc Forest.

Relaterade artiklar
Fler artiklar