Tandhygienist på besök

PRO Kungälv Återigen träffas vi på Kvarnkullen denna tisdag för att få lite information från tandhygienisten Victoria Östlund som är med i ett projekt om munhälsan i samarbete med Kungälvs Kommun.

Under veckan som gått har vi i alla fall upplevt några soliga dagar, även om det idag är som vanligt igen men det var verkligen underbart att få se en blå himmel.

Berndt hälsade som vanligt alla välkomna till vårt möte. Vi var väl inte så jättemånga idag men Victoria möttes av varma applåder.

Det var ett intressant föredrag som vi fick lyssna till. Att sköta sina tänder på gamla dar är viktigt och har stor betydelse för att hålla andra sjukdomar borta och att behålla sina egna tänder långt fram i livet gör ju att livskvalitén blir större. Vi fick rådet att använda olika produkter med fluor i vilket hjälper att hålla karies borta.

För att kostnaden inte skall bli för stor när man går till tandläkaren har alla som är över 65 år rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag som uppgår till 600 kr per år.

Sedan finns det ett särskilt tandvårdbidrag som man kan söka om man lider av en speciell sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att det finns risk för dålig tandhälsa.

Det finns även ett högkostnadsskydd som träder in när kostnaden överstiger 3.000 kronor.

Det var många god råd som vi fick av Victoria så hon fick varma applåder när hennes föredrag var slut.

Berndt tog till orda och denna gången handlade det om en önskan om fler frivilliga som kan ställa upp och hjälpa till i föreningen. Vi fick även lite information från Ruth där hon berätta om Seniorcafét på Rexegården som har olika aktiviteter under veckorna.

Men nu var det dags för kaffe och smörgås nu gick det inte att vänta längre.

Som vanligt njöt vi av en stunds trevlig samvaro innan det var dags att ställa tillbaka borden och stolarna så att alla som skulle svänga runt om en stund fick plats på golvet. Idag var det Stefans som bjöd upp till dans.

Lisbeth Marianne Samuelsson