Sverige och Kungälv firades i Fästningsparken

En ansenlig mängd Kungälvsbor och tillresta samlades i dag i Fästningsparken för att fira Sverige, Kungälv och dess hjältar.

– Om vi ska vara ärliga firar vi väl inte 6 juni för att Gustav Vasa blev kung 1523 eller att vi fick ny regeringsform 1809 eller 1974. Vi firar Sverige för att det är ett av världens bästa länder att leva och bo i, inledde kommunfullmäktiges ordförande Elisabeth Mattsson (L) från scenen.

I ärlighetens namn, på riktigt, var det framförallt Kungälv och dess ambassadörer som firades i dag. En av dem heter Daniel Larsson, som av Kungälvs invånare utsetts till Årets Kungälvsbo. I sitt tacktal berättade han om sina Sverigeresor i jobbet där ”det alltid faller sig naturligt att prata gott om Kungälv”.

Kungälvsmedaljen gick till krögaren Richard Waje, som driver Lasse Majas krog på Marstrand och förra året tog hem en andraplats i tv-programmet Kockarnas kamp.

I prispotten fanns även två 10 000 kronors checkar till idrotten, varav den ena gick till Ytterby IS Basket för att de lyckats starta upp en basketsektion, som inte funnits i Kungälv på länge. Idrottsstipendiet gick till hockeystjärnan Lias Andersson, som valde att skänka prispengarna till Kungälv hockey.

– De har gjort ett fantastiskt jobb med både mig och min lillebror så jag tyckte att det var en fin gest, berättade han för Kungälvs-Posten när han kommit ner från scen.

En annan person som känner tacksamhet gentemot Kungälv – och Sverige – var årets högtidstalare Hiba Jabbar. Hon har sysslat med poetry slam och läste en dikt om att uppskatta och värna det som är bra med Sverige.

– Om jag ska beskriva Sverige för någon som inte besökt det skulle de inte tro det, att här finns ett land där alla är lika mycket värda, här kan man tycka olika men ändå bli respekterad, och inte riskera sitt liv för sin åsikt. Jag skulle då fått frågan – är det ett himmelrike du beskriver? Mitt svar skulle vara ja.

Mellan prisutdelningarna äntrade en fin skara lokala artister scenen. Inte minst Kulturskolans unga blåsare. Soulmedley med musikelever från estetiska programmet fick mångas fötter att gunga, och när husbandet David Carbes kvartett drog igång sitt rockmedley räckte stämningen ända upp till Fars hatt. James von Bagh, från estetiska programmet, klev upp som stabil solosångare i nationalsången och andra som vant intog scenen var Frida Hörnqvist och hiphopbandet AXA. Affischnamnet och bokningen utifrån var i år den unga popartisten Rhys.

Det är tionde året som Kungälv satsar på en folkfest i Fästningsparken under nationaldagen. I år utökades programmet med bindning av Kungälvskransar, hoppborg och fler foodtrucks. Att traditionen växt sig stark kan besökaren Anne-May Hogedal intyga.

– Jag är från Norge så jag är van att fira 17 maj såklart. Det här är inte samma sak, men det är jätteroligt att fira här också.

Stina Hylén

stina.hylen@kungalvsposten.se