Generalkonsul: Sverige har hotat med konsekvenser

Kinas generalkonsul Gu Hui på besök i Kungälv lägger ansvaret på Sverige i det infekterade bråk som pågår mellan svenska och kinesiska representanter.

– Det är Sverige som har hotat med konsekvenser genom att säga att vänorter ska avsluta sina samarbeten med Kina, säger generalkonsuln.

Varje vecka bjuder Kungälv-Marstrand Rotaryklubb in föredragshållare till sina lunchmöten på måndagar. Den här måndagen var Kinas generalkonsul Gu Hui inbjuden för att tala om Kina nu och i framtiden.

Han inledde föreläsningen med att berätta hur viktigt det var för Kina att gå från sin isolering och börja öppna sina portar för världen för 40 år sedan. Sedan visade han en reklamfilm på några minuter som har tagits fram i samband med att Kinas kommunistparti fyllde 70 år i oktober i år. Filmen är Hollywood-inspirerad och beskriver Kinas utveckling och framgångar i vad som generalkonsuln kallar Kinas ”ekonomiska, sociala och mentala utveckling”.

Kungälvs-Posten var inbjuden till mötet och passade på att ställa några frågor om den senaste månadens diplomatiska kris och mediala uppmärksamhet kring Kinas och Sveriges relationer.

Det började med att Svenska Pen meddelade att årets Tucholskypris skulle gå till Gui Minhai, den svensk-kinesiske förläggaren som utan åtal sitter fängslad i Kina sedan 2015.

Kina hotade då genom sin ambassadör i Sverige, Gui Congyou, kulturminister Amanda Lind (MP) om att portas från Kina om hon genomförde prisutdelningen.

Som en följd av detta föreslog företrädare i SD och V att Göteborg skulle bryta samarbetet med sin vänort Shanghai.

Ambassadören sa då i en GP-intervju att det skulle bli ”konsekvenser” för det svenska utbytet inom ekonomi och handel. Han sa också att Kina skulle införa begränsningar, vilket alltså skulle innebära en dramatisk upptrappning av den pågående diplomatiska krisen mellan Sverige och världens näst största ekonomiska stormakt.

Hur vill du kommentera den senaste tidens utveckling?

– Jag vill inte kommentera den över huvudtaget.

Men vad är det för konsekvenser som ambassadören talar om?

– Det är Sverige som har hotat med konsekvenser, genom att sex eller sju olika städer har talat om att dra sig ur sina samarbeten med vänorter i Kina.

Gu Hui säger till KP också att det inte ligger i kinesers tradition och filosofi att bidra till skilsmässor och avslut.

Du säger att separation inte ingår in kinesers filosofi, men ambassadören säger att Kina kommer att utsätta Sverige för konsekvenser. Vad innebär det?

– Jag vill inte kommentera det. Vi vill bara bidra till positiva samarbeten och ha positiva framgångar. Jag är inbjuden hit av vänner och jag vill skapa fler vänskapsband.

Oscar Almén, säkerhetspolitisk forskare med inriktning mot Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut poängterar för GP att hotet mot kulturministern innebär en upptrappning från den kinesiska sidan.

– Sveriges inställning har varit tydlig väldigt länge och Sverige har uttalat väldigt mycket att man vill att Gui Minhai ska släppas. På så vis har inte Sverige egentligen gjort någonting nytt, säger han.

– Jag skulle säga framför allt att det är Kina som agerar, trappar upp sin kampanj mot Sverige och Gui Minhai, konstaterar Oscar Almén.

En bild som inte delas av generalkonsuln.

– Det är Sverige som har startat. Vi vill bara ha fredliga relationer. Media har dessutom inte underlättat. Media kan skriva om andra saker.

Vad tycker du att svensk media ska skriva om när det gäller Kina?

– Svensk media kan göra mer. Flera medier har skrivit dåliga saker om Kina. Det här kommer inte att hjälpa. Svensk media kan skriva mer positiva bidrag för att bidra till situationen, säger han.

Gui Minhai är en svensk-kinesisk förläggare som har suttit fängslad sedan 2015. Han levde tidigare under många år i Göteborg och har en dotter i Sverige.

Helle Lyrstrand Larssen

Kina ligger på plats 177 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019. Sverige ligger på plats 3.