Foto: Linus Olsson

Svårsläckt brand på återvinningen i Munkegärde

På fredagen startade en kraftig brand på återvinningscentralen i Munkegärde. Inte förrän på lördagskvällen var branden helt släckt.

Det var vid 17:30-tiden som larmet kom in om en brand i en avfallshög på återvinningscentralen i Munkegärde. Enligt ett vittne på plats brann det rejält och räddningstjänst från både Kungälv och Kode larmades dit.

– Det är avfall som brinner och det har varit en stor brand som vi håller på att släcka just nu och det kommer vi få göra ett bra tag till, sa Jerker Landin som är insatsledare på Bohus Räddningstjänstförbund på fredagskvällen.

Branden medförde också att kraftig svart rök spreds i området och enligt kommunens hemsida uppmanade också räddningstjänsten personer att stänga fönster och inte vistas i röken i onödan. Senare på kvällen vid 21-tiden var dock branden under kontroll.

– Vi gjorde då bedömningen att det inte fanns någon risk för spridning och beslöt att låta det brinna under natten under kontrollerade former. På lördagen tog vi in maskiner och drog isär högen så vi kunde blötlägga helt och släcka, säger Håkan Lundgren som är förbundschef på Bohus Räddningstjänstförbund.

Vad branden berodde på är inte klart, men det var en stor hög med olika sopor som brann.

– Det var en väldigt stor hög på säkert 40×20 meter med osorterat avfall från olika containrar som skulle sorteras på plats.

Men det var inget farligt avfall?

– Inte vad vi vet, men det var både trä och plats.

Just storleken på den hög av sopor som brann var också anledningen till att den var svår att släcka.

– Det är så stora volymer att det kryper ner i högen och så blossar det upp på ett annat ställe. Det var också anledningen till att vi lät det brinna under natten för att kunna gå in med krafttag dagen efter. Annars hade vi fått släcka under flera dagar och då hade det också blivit mer rök, säger Lundgren.

Kajsa Lind

Anna Hedlund

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar