Svångrem på skollunch

Inga tacos, ingen lax. Margarin i stället för Bregott.

Färre salladsalternativ och mer korv i stället för kött, mellanmjölken byts mot lättmjölk.

Så vill Kungälvs kommun spara in en miljon kronor på skolluncher nästa år.

Förslaget att sänka kostnaderna för måltiderna i Kungälvs grund- och gymnasieskolor diskuteras under dagens pågående möte i bildningsutskottet. Förslaget är ett av flera åtgärdsförslag som förvaltningarna fått i uppdrag att ta fram i syfte att sänka kostnaderna.

I höst har portionskostnaden för Kungälvs skolmåltider precis sänkts med 50 öre. Går förslaget igenom kommer portionskostnaden sänkas med ytterligare en krona från och med januari 2017.

I jämförelse med andra kommuner har Kungälv redan tidigare haft en lägre kostnad för skolmåltider per elev i grund- och gymnasieskolan, enligt den tjänsteskrivelse som skolchefen Maria Andersson tillsammans med förvaltningen lagt fram.

I skrivelsen föreslås bland annat:

• färre maträtter med helt kött, fisk, kyckling

• fler rätter med färs och korv

• fler vegetariska rätter

• att Bregott och mellanmjölk byts ut mot lättmjölk och margarin, vilket beräknas ge en besparing på 460 000 kronor på ett år

Enligt skrivelsen innebär förslaget också att möjligheterna att servera populära rätter som tacobuffé och lax försämras, ”i värsta fall behöver de tas bort helt från matsedeln”.

Gittan Öhman

redaktion@kungalvsposten.se