Strömavbrott i Kungälv – fortfarande många hushåll utan el

Stora delar av elnätet i Ytterby, Kärna, Torsby, Harestad och drabbas idag av strömavbrott och driftstörningar. Enligt Kungälvenergi drabbas det mest kunder i Harestad.

– Det är träd som blåstes ner på ledningarna. 20 av våra kunder är fortfarande utan el just nu, förklarar Hans Larsson-Ljungblad, vd på Kungälvenergi.

– Vi arbetar för att klara detta under kvällen, men jag kan inte lova någonting – i vissa fall är arbetet omfattande. En transformator har vi tillfälligt ersatt med ett reservkraftaggregat i väntan på att vi ska hinna reparera allt, fortsätter han.

Tidigare under dagen var det mer än 544 hushåll som var strömlösa. Mest hushåll som drabbades ligger i Harestad men Kungälvenergi hoppas på att kunna lösa problemen inom de närmaste timmarna.

– Förhoppningsvis ska de komma igång inom en timme men enskilda kan ta mycket mer tid. Vi försöker att ha våran hemsida uppdaterad, där hittar man all information. Huvuddelen kommer att vara igång igen innan eftermiddagen om det inte blåser mer. Kruxet är att det är farligt för personalen om det blåser för mycket, säger han.

Träd blåstes ner i trädgård – blockerar cykelbana

I Munkegärde blåste stormen Johanne ner ett björkträd vid korsningen Hermelingatan och Räfsalvägen. Trädet trillade ner på cykelbanan och landade i trädgården av läsaren Håkan Drott.

– Jag satt och tittade på friidrotts-EM när jag hörde att det brakade i min trädgård. Det var en björk som hade stått tio meter ifrån min tomt men som blåstes ner och som landade på min häck halvvägs inne på trädgården. Som tur var är denna björken ju inte så stor så jag hoppas inte att de stora björkarna bredvid också kommer att blåsas ner, berättar han.

Västerhavsveckan påverkad av stormen

Även Västerhavsveckan påverkas av stormen Johanne. Flera aktiviteter som hålls i eller när Marsstrand har ställts in på grund av blåsten. Bland annat ett sälsafari och strandstädning.

Klaus Buchholz