Strandverket läggs ner

För ett år sedan tog Kungälvs kommun över som huvudman för Strandverket konsthall på Marstrand. Nu läggs verksamheten ner.

På tisdagsförmiddagen gick kommunen ut med att de nästa vecka kommer att ta beslut om att lägga ner verksamheten i Strandverket konsthall.

Enligt Miguel odhner (S), kommunstyrelsens ordförande så behöver kommunen hushålla med sina pengar. Förvaltningen har nu tagit fram ett förslag till beslut om att lägga ner verksamheten i Strandverket konsthall. Beslutet ska formellt tas på onsdag nästa vecka.

– Vi kommer inte att kunna ha den internationella nivå som varit. Då är det bättre att fatta ett beslut i detta läge än att sakta avveckla verksamheten, säger han.

Läs mer: ”Jag tycker att det är fruktansvärt”

Enligt Miguel Odhner har kommunen gått in med pengar för 2017 och inte nått ända fram med andra aktörer för 2018 och framåt.

– Vi kan inte rädda verksamheten ett år i taget. Peter Hjörne satte hög nivå. Vi har pratat med fastighetsverket och Västra Götalandsregionen och försökt hitta hållbara finansiella lösningar. Men vi kommer inte fram med det och då är det bättre att fatta ett beslut än att sakta avveckla verksamheten, säger Miguel Odhner.

– Det krävs ett visst antal miljoner kronor för att kunna hålla en internationellt hög nivå på utställningarna, det klarar vi inte med skattemedel. Just nu pågår samtal med Marstrandsföretagarna och Södra Bohusläns turism.

Miguel Odhner säger att det förs framåtsyftande samtal om alternativa verksamheter i lokalerna.

Robert Hallman, kulturchef i kommunen när beslutet togs om att kommunen skulle ta över som huvudman för konsthallen, tycker personligen att det är ledsamt att behöva släppa verksamheten.

Varför gick det som det gick?

– Hela grejen handlade om att Peter Hjörne hade en hög ambition med konsthallen. Det var en fin verksamhet som vi gav kulturbidrag till. Han gör detta i fem år. Vi hade en jätteambition att försöka gå in och ta över men det krävdes minst en till part för att finansiera verksamheten. Vi hade hoppats på kulturnämnden i regionen och näringslivssponsring men vi har inte nått ända fram.

Varför inte det?

– Dialogen och diskussionen med regionen har varit politisk. Det får du fråga Odhner om. Jag som tjänsteman har beskrivit verksamhetens kvalitet, nyckeltal och omfattning och skickat in en formell ansökan. Jag har uppfattat dialogen som att regionen varit positivt inställda till verksamheten, säger Robert Hallman, numera verksamhetschef kommunikation och näringsliv, på Kungälvs kommun.

Läs mer: Kommunen tar över – sparlåga på Strandverket

Blir ni ersättningsskyldiga till dem som skulle ställa ut nästa år?

– Det är för tidigt att säga det ännu. Om det blir ett beslut om nedläggning får vår jurist och kanslifunktion titta på de rättsliga bitarna.

Vad tycker du själv om beslutet?

– Jag tycker personligen att det känns ledsamt. Jag jobbade som kulturchef förra hösten och brinner själv för frågorna. Kultur är viktigt i samhället, det är tråkigt att komma till en punkt där vi inte lyckades komma i mål, säger Robert Hallman.

Strandverket öppnade 2012. Då var Peter Hjörne, Göteborgs-Postens ägare, och fotografen Hasse Persson som gick in som konstnärlig ledare. Efter att Peter Hjörne valt att hoppa av som huvudfinansiär valde Kungälvs kommun att ta över verksamheten. 2017 finansierades av kommunala skattemedel och bidrag från Västra Götalandsregionen och Fastighetsverket.

Pål Svensson, nuvarande konstnärlig ledare på Strandverket konsthall, är bedrövad över beslutet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, jag tycker att det är väldigt kortsiktigt. Kungälvs kommun tog över för ett år sedan och det tycker jag inte att man skulle ha gjort om man inte haft en långsiktig plan med Strandverket.

Enligt Pål Svensson är vårens utställningar på Strandverket konsthall redan spikade och klara, bland annat skulle Gert Wingårdh visa sina alster i en minnesutställning över 40 år som arkitekt.

Karina Hansson

redaktion@kungalvsposten.se