Stor publik på nationaldagen

Fint väder gav storpublik vid Fästningsparken som bjöd på en bra mix av attraktioner och artister. Årets Kungälvsbo blev Rune Stjernström.

Många Kungälvsbor passade på att gå med paraden från Västra parken till fästningen. Andra hade redan letat sig till parken för att prova på ponnyridning, bågskytte eller kolla in veteranbilar. Långa köer ringlade sig till de food trucks som fanns, initialt uppstod problem med en av dem men det löste sig snabbt. Anette Svahn på Kungälvs kommun var på plats vid 12-tiden för att konstatera att parkeringen redan hunnit fyllas.

– Det känns fantastiskt bra, det känns rekord. Jag hörde på radion att svenskar i allmänhet inte firar nationaldagen, men här i Kungälv tror jag det blivit en tradition. Det ska vi vara stolta över, säger hon.

Stall Cypress hade ponnyridning för andra året i rad. Therese Josefsson sköter verksamheten, den här gången har hon tagit med tre hästar. Förutom att vara med på nationaldagen förra året har de även synts på medeltidsdagarna. Kön till hästarna är lång.

– Det hänger på vädret. Regnar det så ser det lite annorlunda ut , säger Therese Josefssons mamma Elisabeth.

Vid 14-tiden startar nationaldagsfirandet på riktigt i Fästningsparken och flaggan hissas traditionsenligt med pompa och ståt. Nya svenskar hälsas välkomna till Kungälv och tillförordnade landshövdingen Lisbeth Schultze håller tal. För första gången har invånarna i Kungälv fått rösta mellan fyra nominerade till Årets Kungälvsbo. Inte ens prisutdelaren vet vem som vunnit och de nominerade sitter i publiken och våndas. Det är Rune Stjernström som koras, för hans ideella arbete med bland annat Kongahälla IK och IFK Kungälv.

– Tack. Tack ni som röstade på mig.

Kungälvsmedaljen delas ut till musikern David Carbe, som är född i Kungälv och också medverkat med sin kvartett på scen tidigare på dagen. Det årliga Idrottstipendiet går till löpardrottningen Meraf Bahta.

Christina Wagner

redaktion@kungalvsposten.se