Ny lucia innebär att kronan måste justeras från förra året. Lucian Stina Andersson tog med sig Årets Staffan, James von Bagh, till Ebbas Blomsterhandel för hjälp med inpassning och dekoration. Foto: Anna Hedlund

Stina och James fick flest röster

Stina Andersson blir årets lucia 2017 och James von Bagh röstades fram till Kungälvs förste Staffan. Nu väntar några veckors fullspäckat schema för Stina, James och luciatruppen.

När vi träffas i Ebbas blomsterhandel är kandidat nummer två, Stina Andersson, fortfarande lite chockad över att hon blivit framröstad till årets lucia. Hon har med sig luciakronan som ska tillpassas och dekoreras med nya buxbomkvistar innan det är dags för kröning.

– Först blev jag chockad över att bli uttagen till i truppen, och att jag dessutom blir lucia känns helt overkligt, säger Stina som går tredje året på musikprofil på Mimers.

Två Staffan i truppen

Titeln årets Staffan är ny för i år och förutom kandidat ett, James von Bagh, som blir årets Staffan, är också Alfred Larsson med i truppen. I luciatruppen finns alltså två Staffan, men den som förväntar sig två gossar med strut på huvudet lär bli besviken.

– Haha, nej , det blir inga strutar, men jag kan prova den här säger James och testar luciakronan. Han går estetprogrammet precis som Stina, men med musikalprofil, och nu håller de på att plugga luciatruppens sångtexter.

Många nya sånger

– Det är en hel del nya sånger som jag inte har hört förut, så jag behöver plugga en del. Att tappa texten mitt i sången skulle vara katastrof, säger James och Stina håller med. Hon har dessutom en lång dikt att läsa på luciakröningen i Kungälvs kyrka.

– Jag tror att det är fyra verser och många av orden har jag inte ens hört förut. Det är väldigt gammaldags språk och det känns faktiskt lite nervöst.

Långa dagar

Från kröningsdagen den 7:e december ska luciatruppen framträda på äldreboenden, på sjukhuset och hos olika föreningar och företag i Kungälv.

Förutom att sjunga ska truppen samla in pengar till Unicef:s arbete för rent vatten. Exakt hur schemat ser ut är inte klart än, men långa dagar kommer det att bli, utan tvekan.

– Från klockan 06 till 21, kanske inte varje dag, men det blir många tidiga morgnar och sena kvällar, säger James och konstaterar att när det väl blir jul kommer alla sångtexterna att sitta ordentligt.

– Vi ska sjunga samma sånger hundratals gånger så vi får väl se, det kanske inte går att sluta sjunga sen. Texterna kommer att gå runt runt i huvudet, säger James von Bagh.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar