Stämningsfullt på  Alla Helgons dag 

Människor i alla åldrar sökte sig till Skogskyrkogården på lördagen för att att minnas och hedra sina nära och kära.

Det spelade ingen roll att regnet piskade och paraplyerna vrängde sig i vinden,många hade ändå tagit sig till Skogskyrkogården för att besöka sina anhörigas gravar, minnas och tända ljus.

– Det är mycket känslor den här dagen, säger Kristina Hedin, som är på kyrkogården med sin man John och barnbarnet Lias Hedin 11 år för att tända ljus på sina föräldrar och farföräldrars gravar.

John och Lias Hedin, 11 år får kämpa en bra stund innan de lyckas tända ljusen i regnet och blåsten.

– Vi är här och tänder ljus vecka hela hösten och vintern, men den här helgen är ändå något speciellt. På ett sätt är det nog den största dagen på året och vi åker hit i kväll igen med barnbarnen och visar hur fint det är med alla ljusen. Jag tycker att det är viktigt att barnen får vara med och lägga märke till den här dagen, säger Kristina Hedin.

I minneslunden tänder Marie och Håkan Karlsson ljus för Maries föräldrar och Håkans pappa. De besöker kyrkogården några gånger om året, helt enligt sina bortgångna anhörigas vilja.

– De ville ligga i minneslunden för att bespara oss det dåliga samvete de själva kände över gravskötseln, trots att de besökte sina anhörigas gravar väldigt ofta. Jag känner inget behov av att gå hit för att minnas mina föräldrar, jag tänder ofta ljus hemma och tänker på dem men det är fint att gå hit just idag, säger Marie Karlsson.

Inne på kyrkogårdsförvaltningens kontor är det varmt och trevligt. Här serveras kaffe med dopp och stora och små kan värma sig en stund. Britt-Marie Torstensson och Karola Tilander som varit arbetskamrater på Kexen i många år tar en paus efter två kyrkogårdbesök under förmiddagen.

– Vi har haft en trevlig dag, först var vi i Spekeröd vid mina föräldras grav och nu har vi besökt Britt-Maries mans grav här på Skogskyrkogården. Sedan ska vi äta middag hemma hos Britt- Marie och då blir det ännu trevligare, säger Karola Tilander.

Läs mer: Bästa helgen på året

Många tänder ljus för sina kära i helgen

Anna Hedlund