Ställer ut montage med matematik och mönster

En medfödd funktionsvariation hindrar fotokonstnären Axel Ahlsén från att fritt uttrycka sig med traditionella kreativa verktyg. Istället har han utvecklat sin egen konstform digitalt och resultaten liknar inget annat.

Vi träffar Axel Ahlsén inne på Strandverket på Marstrandsön där ett 40-tal av hans fotomontage pryder väggarna. Bland verken kan man urskilja blommor, stadssilluetter och havs-motiv som omvandlats till symmetriska figurer och landskap.

– Jag har alltid varit intr-esserad av mönster. Jag har svårt att använda mina hän-der och då har datorn blivit ett otroligt redskap. Jag föddes verkligen i rätt tid.

Kreativ familj

Axel föddes 1989 i Uppsala. Där växte han upp i en konstälskande familj, så kreativiteten har alltid varit nära. I början av 2000-talet fick han sin första digitalkamera och därifrån började han även arbeta med fotoredigering i datorn.

På grund av att han är född med cerebral pares så upplevde han att det var svårt att fotografera självständigt.

– När jag inte kunde ta bilder själv så tappade jag lite respekten för att försöka ta bra bilder utan istället började jag tänka mer på vad jag kunde göra med bilderna i datorn.

När Axel började plugga fysik på universitetet blev det inte mycket tid över till fotomonteringen och där avstannade det konstnärliga skapandet under en period.

När återväcktes ditt intresse?

– Det var på en utställning av Martin Jacobsson 2011. Han ställde ut manipulerade bilder, multiexponerade bilder. Det jag kom på där på den utställningen var, varför inte ta en bild och kopiera den, och sedan rotera kopiorna, då får man mer mönster och symmetri.

En konstnär tar form

Redan samma kväll satte Axel sig ner framför datorn och började arbeta med ett foto utifrån sin nya idé. Elva månader senare öppnades dörrarna till hans första utställning i Heby.

– I början kunde jag inte ta bilder själv, men 2015 så skaffade jag en bättre kamera och då var jag också tvungen att skaffa ett nytt stativ. Med det lärde jag mig också att fota själv, vilket varit otroligt utvecklande.

Idag har Axels egen fotograferingen en stor roll i hans konstnärskap, men han understryker samtidigt att det är den digitala redigeringen utifrån matematiska formler som är kärnan i hans skapande.

Hur lång tid kan det ta att skapa en bild?

– Jag brukar skoja och säga att det tar ungefär lika lång tid som att gifta sig, cirka 40 minuter, men innan man står i kyrkan så är det väldigt mycket förberedelser. Jag jobbar med flera bilder parallellt och sitter några timmar varje dag. Det blir ungefär åtta, tio bilder per år som jag blir riktigt nöjd med och vill ställa ut, säger Axel.

Fram till 22 juli

Utställningen på Marstrand är Axels största utställning hittills och kan ses på Strandverket fram till den 22 juli. Han är redan igång och planerar ett ännu större arrangemang, så vi lär höra mer från Axel Ahlsén framöver.

Gunnar Fägerlind

gunnar.fagerlind@kungalvsposten.se