Kranar med munstycken som blandar in luft är ett sätt att spara vatten. Arkivbild

Spara vatten i ny hyresrätt

Hyresgäster kan påverka sin hyra beroende på hur mycket vatten de använder.

Både Förbo och Kungälvsbostäder har vattenmätare för både varmt och kallt vatten i alla nybyggda hyresrätter.

Förbo har installerat separata vattenmätare i alla nybyggda lägenheter byggda 2005 och senare, och ser hur vattenåtgången i de nya husen är betydligt lägre jämfört med äldre hyreshus där varm- och kallvattnet ingår i hyran.

– Det blir en helt annan medvetenhet hos hyresgästerna om vad vatten kostar och att de kan påverka sin månadskostnad beroende på hur mycket vatten de använder. Nu har det varit mycket fokus på vatten och vattenbrist, men det är också en rättvisefråga, säger Krister Lundgren, inköps- och miljöchef på Förbo.

I äldre hyreshus är det svårare att sätta in separata vattenmätare, men det går att göra vattenbesparanade åtgärder ändå.

– Vi har sett över alla ledningar, installerat snålspolande toaletter och satt munstycken som blandar in luft på alla kranar. I år har vi bytt ut de sista tvågreppsblandarna i äldre hus. Åtgärderna kommer hyresgästerna till godo eftersom kostnaderna för vattnet hålls nere, säger Krister Lundgren.

Kungälvsbostäder jobbar på liknande sätt med sina hyreshus. I äldre lägenheter är kranar och toaletter utbytta och i hus byggda de senaste åren monteras vattenmätare i varje lägenhet.

– Det är en del i vårt energispartänk, vi försöker hålla nere både el- och vattenförbrukning. Bäst vore enskilda mätare överallt men tyvärr är det komplicerat att installera i äldre lägenheter och skulle bli väldigt dyrt, säger Kenneth Åman, fastighetsförvaltare på Kungälvsbostäder.

Läs mer: Inget förbud, men spara på vattnet

Anna Hedlund

Relaterade artiklar
Fler artiklar