Sorg i muslimska föreningen efter branden

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden i en muslimsk föreningslokal i Komarken, natten till tisdagen. I föreningen är de ledsna över vad som hänt.

– Det känns hemskt. Inte alls roligt, det är allvarliga saker. Vi är väldigt ledsna, säger Behcet Kavak, som är ordförande i den muslimska föreningen Förenade ungdomar. 

Läs mer: Brand i föreningslokal – utreder mordbrand

De hyr lokalen på Gråbrödragatan sedan omkring åtta år tillbaka och har cirka 300 medlemmar. Föreningen är en samlingspunkt i området.

– Vi har moské där. Vi har familjesamling, ungdomssamling, firar födelsedagar och bröllop. Är det ingen aktivitet används lokalen mest av ungdomar. De har datorer, gör läxor, tittar på fotbollsmatcher, säger Kavak.

Hoppas på elfel

Det var vid två-tiden, natten till tisdagen, som larmet om branden kom till räddningstjänsten. Kavak vet ännu inte hur mycket som blivit förstört – och vad som orsakat branden är oklart. Polisen har inlett en utredning om misstänkt mordbrand.

Enligt föreningens talesperson, Aydin Akgün, utsattes föreningens lokaler för skadegörelse, i form av klotter på väggarna, för en tid sedan. Han undrar om samma personer ligger bakom branden.

– Men det är polisens sak att ta reda på, säger Akgün.

– Jag hoppas att det inte är något allvarligt som orsakat branden, utan något elfel eller någonting. Vi vill inte tänka någonting annat, säger Kavak.

Kavak berättar att de var i lokalen till klockan tolv-ett på natten och drack kaffe, pratade lite och tittade på tv.

– När vi lämnade den var allt som vanligt. Jag fick reda på att det brunnit när jag läste G-P på morgonen. 

Stöttar ungdomar

På tisdag förmiddag, när Kungälvs-Posten kommer till platsen, är det ingen där. Polisen har åkt, men avspärrnings-plasten är kvar, den fladdrar hårt i vinden. Då kommer Thomas Hermansson förbi. Han är avgående chef för Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv.

 – Jag ville skaffa mig en egen uppfattning om hur illa det var. I vår verksamhet finns många ungdomar med anknytning till den här föreningslokalen. Det är klart det berör dem. Deras föräldrar är där, de själva är där. Det kan bli lite oroligt när sådant här händer.

Hur ser det ut tycker du?

– Det är svårt att se. Jag har ingen aning om hur det ser ut på insidan. Så jag blev väl inte så mycket klokare på det sättet.

För Trygga ungdomsmiljöer är det viktigt att ha koll på vad som händer i området, för att kunna stötta på bästa sätt, säger Hermansson.  

–  Och fånga upp om det skulle finnas oro bland ungdomarna. Den som på något sätt känner sig orolig, och vill prata om det, kan vända sig till oss. 

Ingen person kom till skada i branden. 

Camilla Walldán