Sommarvernissage på Strandverket

Peter Apelgren höll tal och Gert Wingårdh välkomnade besökarna till sommarens två utställningar på Strandverket – The Painter som visas i konsthallens övervåning och sin egen utställning, 8 Projekt – från Liljevalchs till Nationalmuseum.

Klockan tolv på lördag middag öppnade Strandverket dörrarna till sommarens utställningar och de tidiga besökarna kunde ta bekanta sig med utställningarna i en timma innan invigningen med konstnären och komikern Peter Apelgren som huvudtalare. Strandverkets konstnärlige ledare Pål Svensson inledde med att tala om för gästerna hur det gick till när han utställningen The Painter kom till.

– Jag såg en målning av Katrin och blev tagen av hennes kraftfulla måleri, genom Katrin träffade jag de andra, en grupp unga målare av vår tid som är vänner och kollegor. Deras konst är dagsfärsk med en enorm kraft, vilja och lust. Det luktade fantastiskt av olja i hela konsthallen när målningarna bars in, sade Pål Svensson. Jenny Råå, verksamhetsutvecklare för Strandverket talade om att lyssna på sina känslor i mötet med konsten på sommarens utställningar, en tanke som också besökaren Sara Garnman från Kalmar var inne på.

– Det här är mäktigt och kraftfullt, både färgerna och miljön i den här byggnaden, vad målningarna säger till en är inte självklart, det skiljer sig från person till person, sade Sara Garnman om The Painter.

Fem av sex de sex konstnärerna i The Painter fanns på plats i konsthallen på lördagen och presenterade sin konst för besökarna och Gert Wingårdh guidade genom sin arkitekturutställning med modeller av åtta projekt som redan är utförda, eller aldrig kommer att bli det.

Modellerna är gjorda i skala 1:50 av modellbyggarna Mats Bengtsson och Joakim Segerfelt Stenby, medan det åttonde projektet Nationalmuseum, visas i planscher och ritningar.

– Vi började bygga första modellerna till utställningen i september föra året, sedan blev det ett avbrott när vi fick beskedet at utställningen inte skulle bli, men vi har nog hållit på i sammanlagt ett halvår med modellerna, säger Mats Bengtsson.

I utställningen finns också texter av Gert Wingårdh med hans tankar om arkitektur som konstform.

– Arkitektur är en konstform, men i Sverige har man inte insett det. I svenska Wikipedia är arkitektur inte med som konstform, där har vi något att erövra, konstaterade Gert Wingårdh under invigningen. Han påpekade också vikten av att Strandverket får finnas kvar som konsthall.

– Jag hoppas att detta inte är gravölet. Det är oerhört viktigt att Kungälv har en sådan här institution även i framtiden.

Vid modellen av naturum Laponia, byggt vid Stora Sjöfallet i Lappland, står Anja Lemchen med sina vänner. De har precis anlänt från Göteborg och har bara börjat sin vandring genom utställningarna.

– Jag är mest nyfiken på Gerts utställning, han är fantastisk. Jag är norrifrån så den här modellen är rolig att får se, till och med renarna är med, säger Anja Lemchen.

Läs mer: Gert Wingårdh: ”Nästan alla arkitekter tycker att de är lite missförstådda”

Anna Hedlund