Sommaren kommer till Bohus fästning

Här ska dubbas riddare varje dag.

På måndag öppnar Bohus fästning för sommarsäsongen.

Det sak häns mycket på Bohus fästning, speciellt för barnen och familjerna, med två särskilda barnguidningar om dagen. Då får alla leta efter kung Magnus magiska ring som har försvunnit. Och i riddartältet uppe på borggården startar en resa tillbaka till medeltiden.

– Där blir det spel och lekar. Vi har även riddarklubben, mellan klockan 11.00-12.30. Där får barnen lära sig hur man blev riddare förr i tiden, testa hjälmar från en rustning och känna på ett riktigt riddarsvärd. Till sist blir de dubbade till riddare, berättar guiden André Ivarsson på Bohus fästning.

Fästningen ordnar olika aktiviteter beroende på vilken dag det är. Måndag och tisdagar är det jakt efter drakens hemliga meddelande i kanonrummen, onsdag och torsdag går det att testa att baka plattbröd i gamla bageriet, medan fredag och helgen ägnas åt svärdskola med riktigt fäktning.

Kung Magnus och hans hustru Blanka lär dyka upp under sommaren.

– 6-12 juli och 15-24 juli är det små dramatiserade inslag i våra guidningar och barnguidningar, med gymnasieungdomar som skådespelare. De spelar karaktärer från den perioden på 1300-talet, som den heliga Birgitta. Hon var hovmästarinna på slottet och andlig rådgivare.

Niklas Ohlson

Vad?

Bohus fästning starta sin högsäsong.

När?

Öppet varje dag klockan 10.00-18.00, från 26 juni till 20 augusti.

Aktiviteter och händelser i urval:

Barnens Bohus, lek i lekstugan, marknadsståndet eller lek gästabud.

Prova historiska kläder.

Åka flotte.

Kasta hästsko.

Dra kavel.

Pricka tornet.

Testa bågskytte.

Alkemisten Arkadia demonstrerar sitt mirakelelixir Alltinktur i en fartfylld show som passar såväl stor som liten där magiska och alkemiska experiment avlöser varandra i ett högt tempo. (12-14 juli)

Sagoberättaren Jean-Pierre Salkvist underhåller alla besökare med härliga sagor och berättelser. (24-30 juli)