Sofia Göthe skriver om att ta makten över smärtan

För läkaren Sofia Göthe har våren varit minst sagt produktiv. På bara några månader har hon gett ut två böcker. Den senaste, Boken om ont, släpps idag, med handfasta råd till människor med smärta .

– Det handlar om att bli medveten och sätta sig själv i förarsätet igen, säger hon.

1,5 miljoner människor i Sverige lever med svår smärta. Lika många till drabbas av smärta om man räknar in anhöriga.

– Behovet att förklara hur smärta och smärtlindring fungerar är stort, säger Sofia Göthe, specialistläkare inom allmänmedicin med intresse för idrottsmedicin, smärta och stress. 

Därför skrev hon Boken om ont tillsammans med Björn Rudman, rehab- och träningsentreprenör med många års erfarenhet som professionell tränare och Tobias Marmheden, legitimerad fysioterapeut med erfarenhet inom smärt- och stressrehabilitering

Boken vänder sig till människor med smärta och deras anhöriga för att ge förståelse och råd.

– Att leva med långvarig smärta förändrar livet, inte bara för personen som har ont utan också för de som lever nära. Många upplever att det är svårt att hitta rätt hjälp i vården. Vi vill berätta om smärtlindringens olika delar och vad man kan göra själv för att underlätta sin situation, säger Sofia.

Övningar

I boken ges handfasta råd och det finns också en övningsbank med filmade rehabövningar och fördjupade beskrivningar.

– Boken ger råd om vad jag själv kan göra åt min smärta. När man inte har kunskap om hur man kan hjälpa sig själv och man samtidigt inte upplever att man får hjälp från vården är det lätt att bli inaktiv och detta leder ofta till isolering. Till slut handlar livet enbart om nästa dos läkemedel. Vi vill ge makten tillbaka till patienten. Man ska sätta sig själv i förarsätet igen, säger Sofia.

Hon förklarar att smärta bryta ner människor.

– Smärtan äter sig in i livet och gör att man inte kan dela i sociala aktiviteter som tidigare. Om man inte planerar och fattar aktiva val är det stor risk att vänskapskretsen krymper och till slut är man ensam med en sjukdomsidentitet. Man är sin smärta. Det är viktigt att bryta den föreställningen för det finns så mycket man kan göra och alla är så mycket mer än sin smärta.

Tid för empati

Sofia menar att det bottnar i resursfrågor inom vården.

– De här patienterna behöver tid, och tid finns inte inom sjukvården. Det blir en ond cirkel. Om folk har tid visar de empati men man måste få förutsättningar.

I maj kom boken Utmattningssyndrom – förstå och lindra kroppens reaktioner ut som hon skrev ihop med Emma Holmgren, som en gång i tiden var patient hos Sofia.

– Båda böckerna är lite samma typ. De vänder sig till de som har besvär och lever med smärta och stress och inte orkar ta sig igen en tegelbok. Jag är oerhört stolt över båda.

Sofia arbetar varannan vecka som allmänläkare på en vårdcentral och varannan ägnar hon sig åt sitt företag, DynaMed AB, med fokus på idrottsmedicin och bokskrivande.

Smälta och njuta

Hon har fått blodad tand och vill gärna fortsätta skriva. Men just nu tar hon en paus från skrivandet för att smälta, njuta och få andra perspektiv.

– Att skriva har alltid varit ett stort intresse. Den största utmaningen har varit språket. Både i den första boken och i den här har vi jobbat mycket med språket. Det är en svår balansgång mellan att skriva korrekt och lättförståeligt.

I november förra året flyttade hon från Göteborg till Tjuvkil för att vara nära skogen och havet.

– Jag tappar axlarna när jag lämnar motorvägen och kör in på Marstrandsvägen. Mest slående är när man ser stjärnhimlen när man stiger ur bilen. Det är en naturupplevelse i sig, säger Sofia.

Charlotte Gad

 redaktion@kungalvsposten.se