Snart lanseras ett nytt projekt som ska göra det enklare för turister att uppleva lokalbefolkningens vardag. Foto: Linus Olsson/Pensky´s

Snart kan du dela din vardag med en turist

Kanske se en bandymatch på Skarpe Nord med en japan, eller en fikastund med en amerikan? Snart lanseras ett nytt projekt från turistrådet Västsverige där besökare förhoppningsvis ska komma närmare lokalbefolkningens vardag.

Meet the Locals – så kallar turistrådet Västsverige sin nya plattform som kommer att lanseras om ett par veckor på deras hemsida. Idéen är att lokalbefolkningen i regionen som till exempel Kungälvsborna ska kunna få möta och visa sin vardag för besökare.

– Tanken bakom är att vi mött en stor efterfrågan från besökare om att få se mer av vardagen för lokalbefolkningen. Det kan handla om att man vill ta skjuts med någon för att minska resursslöseri i vad man kallar shared economy eller delad ekonomi på svenska. Men det kan också lika gärna vara att ge tips om lekplatser och mötas där, säger Anna Martinez som är projektledare för Meet the locals på turistrådet i Västsverige.

På hemsidan kommer det att finnas länkar till redan befintliga organisationer som jobbar med delad ekonomi som Tikitut, Couchsurfing och Airbnb. Men på hemsidan kan också privatpersoner som bor i Västsverige anmäla sig för att kunna möta besökare och dela sin vardag.

– Då får man anmäla sig och berätta vad man vill dela. Det kan vara allt från att baka bullar tillsammans eller kanske leta pokemons. Vi förmedlar kontakten mellan besökaren och den som anmält sig. Sedan är det upp till den som anmält sig om man vill gå vidare och träffas, säger Anna Martinez.

Anmälarens uppgifter kommer inte att synas utåt, om man inte önskar det, av säkerhetsskäl. Än så länge är projekt i startgropen och i slutet av året är målet att ha runt 50 privatpersoner som finns med som ”Locals” på hemsidan.

– Det är på grund av att vi vill träffa dem som är med så att det inte missköts. Men jag hoppas och tror att det kan växa med tiden.

Hittills har turistrådet bara gjort en kampanj för att lansera projektet, men intresset verkar vara stort enligt turistrådet.

– Vi fick in 60 intresseanmälningar, sedan är det inte säker att alla de kommer att vara med när det blir skarpt läge. Men generellt verkar det som att svenskar är intresserade av att möta utländska besökare och det känns spännande.

I förlängningen hoppas Anna Martinez att projektet kan få ringar på vattnet.

– Det är en trend att besökare vill hitta den unika för det stället man besöker och det öppnar upp för ett möte mellan kulturer. Det här ska inte vara något konstlat sätt att umgås, utan ett sätt att dela sin vardag och göra den roligare.

Kajsa Lind

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar