Smittan ökar i Kungälv men färre ska testas

Nu ökar smittspridningen av covid-19 snabbt och därmed också trycket på provtagning. Laboratorierna hinner inte med att analysera proverna och nu tvingas vårdcentralerna dra ner på provtagningen resten av veckan.

Under september och i början av oktober togs cirka 20 000 prover per vecka i Västra Götaland men de senaste veckorna har efterfrågan stigit till ungefär 30 000 tester i veckan. Det har påverkat svarstiderna för provsvar och många har fått vänta nästan en vecka för att få veta om de är smittade eller inte. Regionen uppmanar alla vårdcentraler att tillfälligt dra ner antalet tester för covid19 med en fjärdedel under den här veckan.

– Det är väldigt många som vill testa sig och det märks att vi har en stor spridning i samhället. Mellan 15 och 20 procent av dem som testa sig hos oss är smittade. Nu får vi bli lite hårdare med att prioritera de som har symptom och de som jobbar i vård- och omsorgsyrken. Personer som inte har några symptom alls får vänta just nu, men det gäller bara den här veckan ut, säger Susanne Gustafsson, verksamhetschef på Solgärde Vårdcentral.

Under vecka 45 konstaterades totalt 4069 fall av covid-19 i Västra Götaland, en ökning med 1087 fall jämfört med veckan innan.

Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar. Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar och tisdagen 10 november finns totalt i regionen vårdas 157 patienter på sjukhus varav 28 på IVA.

– Det är en oroande ökning, men det är förväntat att antalet inneliggande ökar när smittspridningen ökar. Därför är det så viktigt att alla följer de skärpta råden. Kan vi minska spridningen i samhället i stort så värnar vi de som kan bli riktigt sjuka i covid-19. Gör allt du kan för att hjälpa till, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i ett pressmeddelande på tisdagen.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se