Släpptes från straff – fortsatte hota ex

Mannen hade nyligen släppts för att ha avtjänat ett fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning. Väl ute i frihet började han hota exflickvännen igen vilket slutade med en fällande dom i Göteborgs tingsrätt.

Det var i november 2017 som mannen, som är i 25-årsåldern och hemmahörande i Kungälv, frigavs villkorligt efter att ha avtjänat delar av det straffet på ett år för grov kvinnofridskränkning. Bara drygt en månad senare vid jul skickade han två hotfulla meddelanden i sociala medier till den före detta flickvännen.

Han skrev bland annat: ”Jag kommer att ta ditt liv” och ”ring mig innan jag dödar dig” i två separata meddelanden två dagar efter varandra. Mannen själv hävdar att han inte hade för avsikt att vara hotfull mot henne något tingsrätten inte håller med om sin dom.

Mannen fälls även för att ha överträtt ett kontaktförbud som började gälla samma dag som han skickade det andra meddelandet. Med det meddelandet gjorde han sig också skyldig till övergrepp i rättssak, skriver tingsrätten i domen, då han hotat exet efter hon gått till polisen.

Han döms därför till två fall av olaga hot, övergrepp i rättssak och överträdelse av kontaktförbud.

Eftersom mannen är motiverad till att genomgå en behandling som riktar sig till män som använt hot eller våld mot en före detta partner så blir straffet inte fängelse utan samhällstjänst på 80 timmar.

Han ska dessutom betala ett skadestånd på 17 500 kronor till exflickvännen.

Björn Alm