Skog började brinna – varnar för brandrisk

Räddningstjänsten fick åka till ett skogsparti som börjat brinna på Kyrkogårdsberget på tisdagskvällen. Med värmen och torkan så är det just nu stor risk för bränder i skog och mark.

Det var vid 22-tiden som larmet kom från Fontin efter att ett skogsparti vid Olof Palmes väg bakom gamla kyrkogården börjat brinna.

– Vi var där med en enhet från Kode och jag vet att de fick genomföra ett släckningsarbete. Jag vet inte hur stor omfattning det var, men de lämnade vid midnatt och då var det släckt, säger Anna Kylén på Bohus Räddningstjänstförbund.

Räddningstjänsten har annars haft fullt upp med en annan skogsbrand öster om Skepplanda i Ale kommun. Där kom larmet vid 16-tiden på tisdagen.

Där uppskattades det eldhärjade området, enligt GP:s uppgifter, vara omkring 40 000 kvadratmeter stort. På kvällen sattes också helikopter in för att bekämpa branden från luften med vatten.

Styrkor från Bohus räddningstjänst har varit på plats under natten och kommer fortsätta vara där under dagen.

– Det har varit lugnare under natten eftersom det varit svalare och fuktigare i luften men det är inte helt nedsläckt och vi kommer vara där över dagen, säger Kylén.

Värmen och torkan har också gjort att det är mycket stor risk för brand i skog och mark. Därför råder det också eldningsförbud i Kungälv, som Kungälvs-Posten tidigare skrivit om.

Läs mer:Eldningsförbud i Kungälvs kommun

Det innebär att det är förbjudet att göra upp eld i naturen eller grilla på marken. Däremot är det tillåtet att tända en öppen eld på grillen eller använda sig av särskilda grillplatser.

– Det blir uppenbarligen snabbt stora bränder och det är därför vi har utfärdat ett eldningsförbud, säger Kylén.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se