En sjuårig pojke på Fontinskolan glömdes kvar i sandlådan av fritidspersonalen som stängde fritids för dagen. Arkivfoto

Sjuåring glömdes kvar på fritids

En sjuårig pojke på Fontinskolan glömdes kvar av fritidspersonalen i sandlådan. När mamman kom för att hämta pojken var fritids släckt och låst.

– Jag är väldigt besviken, givetsvis. Det är våra interna rutiner som brustit, säger Ulf Hjortsfeldt, rektor på Fontinskolan.

Det var vid kvart i sex som mamman kom för att hämta sin son på fritids. Då hittade hon honom sittandes i sandlådan utanför entrén. Enligt Ulf Hjortsfeldt har pojken suttit själv utomhus i fem till sju minuter.

– Personalen hade inte gått hem när mamman hämtade pojken men de var inne i personalutrymmet, säger Ulf Hjortsfelt.

Han har pratat med en av de två fritidsledare som stängde fritids. Hon är bedrövad av händelsen.

– Det är inget man vill uppleva. Men jag vet att hon har ringt och pratat med berörd vårdnadshavare och haft ett bra snack, säger Ulf Hjortsfelt.

Anledningen till att det kunde ske var enligt Ulf Hjortsfelt en miss i kommunikationen vid byte av personal. Fram till klockan fyra är man alltid tre personal per fritidsgrupp, till halv fem är man två och vid kvart över fem slår man ihop alla fem avdelningar till en avdelning där det jobbar två personal.

– Efter klockan kvart över fem brukar inga barn vara ute. Informationen gick inte fram om att någon skulle vara ute, säger Ulf Hjortsfelt.

Han vill poängtera att det inte handlar om personalbrist och att han litar på sin personal men att det är rutinerna man måste se över. På måndag skulle personalen egentligen haft APT-möte, men det byts nu ut till ett möte för att se över rutinerna på skolan och vilka förändringar man behöver göra.

– Jag har inte försökt mörka detta på något sätt. Jag har pratat med grundskolechefen Anders Nordgren och jag har pratat med föräldrarådet. Det är självklart ingen av dem som är nöjd, man kan ha förståelse, men detta får bara inte inträffa, säger Ulf Hjortsfelt.

Enligt Ulf Hjortsfelt ska pojken varit berörd av händelsen men han var tillbaka på fritids redan dagen efter. Själv känner han sig bedrövad av händelsen.

– Jag har jobbat som rektor i 23 år men aldrig varit med om något liknande, som tur är. Fontinskolan har i mina ögon ett gott rykte och det är sällan som jag jobbat med en så bra personalgrupp. Det är helt enkelt på grund av den mänskliga faktorn.

Frida Ekborg

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar