Sju dagar fyllda med musik

I veckan har det repats det för fullt på Nordiska folkhögskolan. Det är föreningen Popkollo som håller ett av sina musikläger för tjejer och transpersoner.

– Förra året hade människor jag träffat bondat så mycket att vi grät när vi skiljdes åt. Det ville jag uppleva igen, säger Neah Tangro, 13 år, som går Popkollo för andra gången.

Fanny Lenschner har en lite annan ingång till lägret. Det var hennes mamma som anmälde henne.

– Det gjorde hon för att hon hör mig sjunga 24/7, säger hon.

Deltagarna som KP träffar är överens om att Popkollo är ett speciellt sommarkollo. Inte bara för att man får lära känna folk som delar ens intresse.

– Det är en bra miljö, man får säga vilket pronomen man vill bli kallad och vi gör guidelines, säger Saga Forsman.

Guidelines betyder att de i början av veckan gemensamt bestämt förhållningsregler för att skapa bra stämning i gruppen.

Lärorikt

En del deltagare har erfarenhet av att spela, andra är nybörjare. Då finns ledare till hands för att instruera i det instrument de vill spela. Trettonåriga Elin Wahlström spelar piano och bas och tycker att hon lärt sig mycket bara på några dagar.

– I skolan spelar man på en sträng med tummen, det är mer utvecklat här. Vi spelar inte bara på det enklaste sättet.

På eftermiddagens schema står det rep. 22 deltagare har satts ihop i fyra band vars huvuduppgift är att skriva en låt och repa in inför avslutningskonserten. Både musik och text ska de fixa själva och som inspiration har de haft workshop och besök av bandet Issue issue.

Fångar upp problem

Emma Wättring, ledare på Popkollo sedan många år, säger att det alltid är härligt att komma tillbaka.

– När jag var liten hade jag velat vara på ett ställe där man får vara som man är. Deltagarna här skapar en gemensam struktur och vi accepterar inte att man är taskig. Det är lätt att missa i skolan men här håller vi koll på sådana situationer.

Stina Hylén

Relaterade artiklar
Fler artiklar