Louis Hedberg och Lars-Göran Larsson är grundare till Inlands bryggeri. Foto: Frida Ekborg

Så väljer du rätt öl – Marstrandsbryggeriet tipsar

God mat och dryck hör sommaren till. Kanske ska du gå på kräftskiva, kalas eller grilla hos vänner en solig eftermiddag. Då kan det vara gott med en öl till maten. Här kan du få inspiration och tips från lokala bryggare på vad du ska tänka på när du väljer dryck.

I Marstrand ligger Inlands bryggeriaktiebolag. Det första ölbryggeriet i Kungälv sedan början av 1900-talet. I maj levererades de första fyra sorterna till restauranger och krögare i Kungälv och Marstrand och ölen finns sedan dess även att köpa på Systembolaget.

– Vi tillverkar inte bara en öl, vi vill utveckla en lokal ölkultur, säger Lars-Göran Larsson, en av grundarna till Inlands bryggeri.

– Det är ett centralt element i ett samhälle, säger Louis Hedberg, bryggeriets andra grundare.

En ljus lager, en mörkare bärnstensfärgad wienerlager, en humlad red ale och en dubbel IPA – det är vad som tillverkas just nu. Alla har de en historia till Marstrand och Kungälv.

– Marstrandsölen till exempel är en sommaröl som ska påminna om tiden då kung Oscar II fick Marstrand att blomstra, säger Louis Hedberg.

Han, liksom Lars-Göran Larsson, har ett stort mat- och kulturintresse och värnar om det lokala. Därför samarbetar de med bland andra Grand hotell på Marstrand där kökschefen Alexander Stärnerz komponerat ihop rätter speciellt för de fyra ölsorterna.

– Det var en utmaning men smakerna satte. Ju mer beska ölen har desto mer bitterhet kan du ha i maten. Då blir det sött. Bitterheten slår ut varandra, säger han.

Det bästa tipset han har för att välja rätt öl till maten, eller laga rätt mat till ölen, är att prova sig fram.

– Ät något som du tycker är gott och drick något du tycker är gott, då blir det oftast bra.

Om Louis Hedberg själv får välja öl till maten hemma skulle han välja en mörk lager till grillat kött, till kyckling en ljus lager.

Lars-Göran Larsson håller med.

– Ölen ska förstärka smakerna. Till kryddstark mat skulle jag välja ett beskare öl, till exempel vår dubbel IPA, säger han.

– De ljusare ölen släcker törsten och de mörkare kanske du bara dricker en av för att njuta mer, säger Louis Hedberg.

Frida Ekborg

 

Så väljer du öl till maten 

Matilda Dannetun, pressektreterare och och kunnig inom mat och dryck på Systembolaget, tipsar om vilket öl som passar till olika somriga rätter.

Grillat kött, fisk, fågel:

Gemensamt för allt grillat är att de får en hårdare, rostad och beskare yta. Då kan man välja en mer smakrik öl än i vanliga fall. Sedan beror det självklart på vilka tillbehör man har men jag skulle valt en ale med lite maltsötma och medelstor beska.

Sallad:

Vanlig ljus lager, gärna med en brödig maltsötma som tar hand om det råa och beska i grönsakerna. Ta inte en lager som har högst beska. Veteöl är fantastiskt bra till kryddor som är lite udda.

Skaldjur:

Till skaldjur passar veteöl bra men om man vill kan man experimentera med en porter. Mörkare toner gifter sig bra med grillade räkor.

Bakad potatis:

Rätten i sig har en söt bas. Då är det schysst att bryta av med lite kolsyra. Till det hade jag valt en ljus lager.

Sill:

Det beror på hur du lägger in din sill. Jag hade valt en mörk lager eller en ale med sötma i.

Hamburgare:

Torra rejäla öl som en IPA funkar bra till feta hamburgare, eller en smakrikare ljus lager.

Pajer, buffé och plockmat:

När det är så många olika rätter på en och samma gång tycker jag man ska välja en bred ljus lager eller en lagom smakrik ale.

Efterrätt:

Visst kan man dricka öl till efterrätter. Till rejälare chokladdesserter skulle jag välja en porter. Till fruktdesserter går det bra med syrliga belgiska ölsorter med exempelvis persiko-, hallon- och äpplesmak. Engelsk ale är fantastisk till en knäckigare äpplepaj.

Alkoholfritt:

Det är samma tänk som med vanlig öl. Intresset för alkoholfritt är otroligt stort och alkoholfri öl är väldigt bra nu för tiden. Vi har runt 70 alkoholfria produkter i vårt ordinarie sortiment. Är man jätte sugen på en öl till maten tycker jag att man kan byta till en alkoholfri. Våga testa alkoholfria alternativ.

Relaterade artiklar
Fler artiklar