EU-toppmötet i Göteborg kommer att påverka pendlare till och från Göteborg. Arkivfoto

Så påverkas trafiken under EU-toppmötet

16–17 november får Göteborg besök av flera av EU:s toppar. Och besöket kommer att påverka trafiken och kollektivtrafiken i och runt Göteborg.

Den största påverkan kommer att röra de centrala delarna av Göteborg. Men även delar av E6 och kollektivtrafiken till och från Kungälv kan komma att påverkas.

Polisen kommer att stänga av stora delar runt Hotell Gothia Towers i Göteborg där EU-delegationerna bor under besöket från kl 16 november till 17 november. Och E20 och E6 till och från landvetter flygplats kommer att påverkas när delegaterna kommer på torsdagsförmiddagen och när de ska åka hem på fredagseftermiddagen.

Polisen ger besked i sista stund

På morgonen fredag 17 november ska delegaterna eskorteras av polis till toppmötet i Eriksbergshallen på Hisingen. Polisen vill av säkerhetsskäl i dagsläget inte gå ut med vilken väg de kommer att ta och uppmanar därför personer som ska åka till och från Hisingen att hålla koll på polisens hemsida. Informationen om vilken sträckning som kommer att användas och vilka avstängningar som blir aktuella går polisen ut med i allra sista stund.

Vägar och övergångar till Hisingen som kan komma att stängas av är E6, Söderleden, Götaälvbron, Älvsborgsbron, Angeredsbron och Tingstadstunneln.

Polisen skriver på sin hemsida att resenärer till och från Göteborg ska försöka undvika de mest kritiska tiderna på fredagen, och planera sitt resande, både med bil och kollektivtrafik till innan klockan 07.00, mellan kl.10.00 och kl.12.00 och efter kl. 18.00 på fredagen.

”Trafiksituationen i Göteborg den 16 och 17 november kommer att vara besvärlig men vi kan inte närmare beskriva vilka avspärrningar som kommer att göras. Har ni möjlighet så undvik helst Göteborgstrafiken under dessa dagar men om ni måste färdas i den så var ute i mycket god tid”, säger Erik Nord, polisens kommenderingschef, i ett pressmeddelande på polisen.se.

Inga indragna linjer

När det gäller kollektivtrafiken så ska Grön Express, som går mellan Kungälv och Göteborg köra som vanligt.

– Inga linjer eller tåg kommer att dras in, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Men i och med att polisen inte kommer att gå ut med vilken väg de tar till Hisingen på fredagsmorgonen så uppmanas alla resenärer att vara beredda på förseningar och hålla koll på Västtrafiks hemsida.

Även bilister som ska ta sig över broarna eller köra E6 genom Tingstadstunneln uppmanas vara ute i god tid och hålla koll på eventuella avstängningar på polisens hemsida eller trafiken.nu.

Enligt gp.se kommer nästan alla gymnasieskolor i Göteborg att vara stängda på grund av att många av eleverna förväntas få svårt att ta sig till sina skolor.

Karina Hansson

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar