Kungälvsborna har en högre inkomstnivå än rikssnittet. Foto: Arkivfoto

Så mycket tjänar vi i Kungälv

Den ”vanliga” invånaren i Kungälv tjänar bra. Bland landets 290 kommuner hamnar Kungälv nämligen på topp 30-listan med en medianinkomst på 305 000 kronor.

Förra året var medianinkomsten i Sverige 270 000 kronor. Det innebär att antalet svenskar som tjänade mer än denna summa är lika stor som antalet som tjänade mindre. Kungälv hamnar klart över denna nivå med en medianinkomst på nästan 305 000 kronor, det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

– En mängd faktorer påverkar inkomstnivån i en kommun. Det har bland annat att göra med vilka löner och yrken som befolkningen har, hur åldersfördelningen ser ut och hur många i kommunen som arbetar, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Kungälv hamnar på plats nummer 28 av landets 290 kommuner. Allra mest tjänar invånarna i Danderyd som hade en medianinkomst på 362 000 kronor 2016.

–  Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp-5 den senaste tioårsperioden, säger Peter Gärdqvist.

Bland kommunerna i Västra Götaland hamnar Kungälv på en sjätteplats, bakom kommuner som bland annat Mölndal, Härryda och Stenungsund.

Elvira Linderot

Fakta: Inkomsterna i landet

Medianinkomst per kommun 2016.

De fem högsta: Danderyd, Täby, Lomma, Nacka, Ekerö.

De fem lägsta: Eda, Årjäng, Högsby, Ljusnaberg, Perstorp.

Kungälv: Plats nummer 28.

Källa: SCB

Relaterade artiklar
Fler artiklar