Cirka 250 personer hade en förvärvsinkomst på över en miljon kronor under 2015 i Kungälvs kommun. Det visar inkomstuppgifter från SCB som nyhetsbyrån Siren bearbetat. Arkivfoto.

Så många tjänade över miljonen

Cirka 250 personer hade en inkomst på över en miljon kronor i Kungälvs kommun. Det placerar Kungälv på plats 50 i landet över kommuner med högst andel miljoninkomsttagare.

Miljoninkomsttagare finns i hela landet och i Danderyd, där andelen är högst i hela landet, hade sju procent av befolkningen en inkomst på över en miljon kronor under 2015.

I Kungälvs kommun var det 0,6 procent av befolkningen som hade en förvärvsinkomst över en miljon kronor, enligt statistik från SCB som nyhetsbyrån Siren bearbetat. Det innebär att det var 253 personer som hade en miljoninkomst under 2015. Det placerar Kungälv på plats 50 av totalt 290 kommer med högst andel personer med så hög inkomst.

Medelinkomsten för den grupp i Kungälvs kommun som tjänade över en miljon kronor landade på 1,45 miljoner kronor. Snittinkomsten i gruppen miljoninkomsttagare i hela landet låg på nästan 1,6 miljoner kronor.

– Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för näringslivsforskning, till nyhetsbyrån Siren.

Grannkommunen Göteborg hade 4 883 personer med förvärvsinkomst över en miljon kronor, vilket är 0,9 procent av befolkningen och det ger plats 28 i landet. När landets 290 kommuner rankas är det ett tiotal kommuner som helt saknar miljoninkomsttagare. Det är till exempel Färgelanda, Vingåker och Arjeplog.

I riket har antalet personer med en inkomst på över en miljon mer än fördubblats under de senaste tio åren. År 2015 var det knappt en procent av landets befolkning, det vill säga cirka 77 000 personer, som hade en inkomst på en över en miljon kronor.

– I Sverige har inkomstskillnaderna ökat ganska tydligt de senaste tjugo, trettio åren om man tar med kapitalinkomsterna, men ligger fortfarande på en rätt låg nivå internationellt, säger Daniel Waldenström.

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Fakta

Högst andel av befolkningen med miljoninkomst

1. Danderyd

2. Lidingö

3. Täby

4. Nacka

5. Sollentuna

6. Vaxholm

7. Lomma

8. Vellinge

9.Ekerö

10. Stockholm

Relaterade artiklar
Fler artiklar