Så många röstade på NMR

Nazistiska NMR siktade på att ta sig in i fullmäktige i Kungälv och fick, trots upprepade överklaganden från kommunen, också tillåtelse att kampanja för sin sak. Nu står det klart hur många röster detta resulterade i: 103 stycken.

Nordiska motståndsrörelsen ställde upp i tre kommunval i år: Boden, Ludvika och Kungälv. Men några mandat blev det inte någonstans. Av de 30 553 röster som lämnades in i Kungälv fick de bara 103.

– De har ju missbedömt hur de uppfattas. Jag vet att de inte tycker om när man säger så här men, i grund och botten har de gjort en felaktig analys, säger Christer Mattsson, forskare och expert på nazistiska organisationer vid Segerstedtinstitutet, till GT.

Förutom de nio partier som fick mandat i Kungälvs kommunfullmäktige (Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Utvecklingspartiet, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) fanns det ytterligare tre partier med egna valsedlar. NMR fick alltså 103 röster, 88 personer röstade på Feministiskt alternativ medan Medborgerlig samling fick 68 röster.

Jacob Humlén

jacob.humlen@kungalvsposten.se