Statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträdd i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari.
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträdd i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari. Bild: Marko Säävälä /TT

Restriktionerna slopas: "Dags att öppna upp"

Coronarestriktionerna slopas från den 9 februari, meddelade statsministern Magdalena Andersson (S) på en pressträff tillsammans med socialministern Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör på torsdagen.
– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, säger Magdalena Andersson. Nu föreslår också Folkhälsomyndigheten att covid-19 inte ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Samtidigt ska ovaccinerade fortsatt undvika trängsel.

ANNONS
|

På onsdag nästa vecka slopas coronarestriktionerna, meddelade statsministern Magdalena Andersson (S) på en pressträff tillsammans med socialministern Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att regionerna bedömer att de klarar hälso- och sjukvården och att vaccinationstäckningen är hög.

– Den här veckan väntas varannan vuxen svensk ha tagit sin tredje dos, säger hon.

Det här betyder att sådant som deltagartak tas bort vid allmänna tillställningar, att maxantal på sällskap på serveringar slopas och att rådet att avstå större privata sammankomster tas bort.

ANNONS

Några rekommendationer kommer att finnas kvar till april. Det handlar om att stanna hemma när man är sjuk. Återgången till arbetsplatser bör också ske successivt.

Vaccin grunden till öppnandet

Karin Tegmark Wisell säger att Folkhälsomyndigheten väger in helheten när det gäller folkhälsa och att restriktionerna inte får skada mer än de skyddar.

– Vi känner oss trygga med att vi har kommit till en nivå där vi har ett gott skydd, säger hon.

De särskilda rekommendationerna till ovaccinerade, om att undvika stora sammankomster och trängsel, kommer att finnas kvar.

– Vaccinationerna skyddar hela samhället och är grunden till att vi idag kan ta bort restriktionerna, säger Karin Tegmark Wisell.

– Är du ovaccinerad har du en mycket högre risk att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19, säger Lena Hallengren.

Ska inte klassas som samhällsfarligt

Folkhälsomyndigheten ska idag lämna in en hemställan till regeringen om att klassningen om covid-19 som samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom ska upphöra. Sedan bereder regeringen den här hemställan så att riksdagen kan fatta beslutet.

I och med detta upphör också covid-lagarna.

Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen är hög men att det är tydligt att pandemin ändrat karaktär. Hon säger att restriktionerna över vintern liksom vaccinationstäckningen gjort att vi har tagit oss igenom den mest kritiska fasen.

– Vi har individer som gör att dem men också samhället har sårbarheter, säger hon, angående människor som inte vaccinerar sig.

Hon säger att de räknar med att det kan komma nya mutationer, men att det nu finns verktyg att hantera en förändrad situation.

– Vi får inse att vi fortfarande har en pandemi. Men vi har helt andra verktyg nu, säger hon.

Hon tror inte att restriktioner av den typen vi haft nu kommer att vara aktuell, utan att det snarare kan handla om information till riskgrupper.

”Liv har räddats”

Magdalena Andersson säger att människoliv kunnat räddas tack vare de uppoffringar människor har gjort.

– Självklart har vi saknaden och sorgen över de som inte finns kvar, och det vi behövt avstå. Men också stoltheten över att vi ställt upp för varandra, säger hon.

De senaste dagarna har flera länder i Europa börjat lyfta restriktionerna. I Danmark klassas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom.

Fakta: Gällande restriktioner

Restriktionerna som tas bort nästa vecka:

Vid 20–50 personer i publik inomhus ska det enbart vara sittande deltagare, max 8 per sällskap och 1 meter mellan sällskapen.

Vid fler än 50 ska även vaccinationsbevis användas.

För mässor inomhus med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Offentliga tillställningar och mässor inomhus får maximalt ha 500 deltagare.

Kan tillställningen delas upp i sektioner gäller maxtaket per sektion.

Mässor behöver också beräkna maxantal deltagare utifrån kravet 10 kvm/person.

Vid religionsutövning kan deltagare anvisas ståplats

Restauranger ska stänga klockan 23. Alkoholservering upphör klockan 22.30.

Sällskap på restaurang får uppgå till högst åtta personer

Avståndet mellan sällskap ska uppgå till minst en meter.

På restauranger med uppträdande, till exempel konsert, är enbart sittande deltagare möjligt.

Tak på 20 personer för privata fester i hyrda lokaler

För minnesstunder vid begravningar är taket på 50 personer.

Affärer måste beräkna maxantal besökare utifrån kravet 10 kvm/person

10 kvm/person gäller även gym, bad, museer, konsthallar, och nöjesparker

Långväga kollektivtrafik ska så långt möjligt säkra att varje resenär har en sittplats.

Källa: Folkhälsomyndigheten/TT

Reserestriktioner

Även om restriktionerna försvinner finns reserestriktionerna kvar för de som vill resa in till Sverige, uppger Lena Hallengren. Men regeringen tittar på hur reserestriktionerna från de nordiska länderna kan komma att förändras. Där ber man att få återkomma. Samtidigt ligger reglerna om inresa från övriga EU-länder från länder utanför EU fortsatt fast.

– Det är ingenting vi tittar på just nu, säger hon.

Rekommendationer som kommer att ligga kvar är framförallt de som berör vården. Regionerna kommer nu få besked från FHM och regeringen att fokusera testning och smittspårning på hälso- och sjukvården. Bland annat ligger rekommendationerna kvar för vårdpersonal att testa sig om misstänkt corona finns i hushållet.

Regler för ovaccinerade

Regler och rekommendationer kommer även att ligga kvar på de som fortsatt är ovaccinerade. Speciellt för de som är äldre eller tillhör en riskgrupp för att drabbas av allvarlig sjukdom vid insjuknande i covid-19.

– Där måste man vara vaksam och undvika stora sammankomster och undvika att befinna sig inomhus tillsammans med många människor, säger Karin Tegmark Wesell.

Regeringen understryker också att man inte ska glömma av att vi fortfarande befinner oss i en pandemi.

– Regeringen och myndigheterna behåller fortsatt vaksamhet, säger Lena Hallengren.

Exempel på rekommendationer som ligger fast

• Alla över 12 år bör fortsatt vaccinera sig.

• Stanna hemma vid sjukdom eller misstänkt covid-19 och undvik nära kontakter med andra.

• Ovaccinerade rekommenderas fortsatt att undvika trängsel och stora folksamlingar

• Hälso- och sjukvården och omsorgen behöver fortsätta vidta riskreducerande och förebyggande åtgärder så länge det finns en omfattande smittspridning i samhället.

Källa: Socialdepartementet

ANNONS