Nytt resecentrum på gång.

Resecentrum byggs – men bussplan saknas

Mindre än ett år kvar till invigningen av Kungälvs nya resecentrum och fortfarande är det oklart hur busstrafiken ska se ut nästa år.

Tre gigantiska lyftkranar reser sig mot himlen, ett antal grävmaskiner är i full gång, det bankas och det hamras och på både Kongahällagatan och Marstrandsvägen krånglar sig bilisterna tålmodigt och långsamt förbi vägskyltar, tillfälliga rondeller och stoppljus för enkelriktat på gropiga vägbanor.

Kort sagt: det händer saker på Kongahälla, om nu någon kan ha missat det.

Fotbollsplanen mellan Thorildskolan och motorvägen har också blivit en inhängnad byggarbetsplats. Där är man i färd med att uppföra det nya, stora resecentrumet.

En bussterminal med tio hållplatslägen och en 550 kvadratmeter stor terminalbyggnad i två plan med vänthall, toaletter, kiosk och biljettförsäljning och i anslutning till denna, en byggnad för kontor och verksamheter som handel och service.

Alltihop ska invigas runt årsskiftet 2017-2018 är det sagt.

Västtrafik ansvarar för uppförandet av själva terminalbyggnaden, Trafikverket för den nya gång- och cykelbro som ska byggas och Kungälvs kommun för markåtgärderna. Kommunen ska senare även sköta driften av anläggningen. Nya hållplatslägen för lokaltrafik byggs längs med Kongahällagatan. På planen där bussarna ska stå måste en infrastruktur för angöring skapas.

Många frågor

Inom ett år ska anläggningen invigas. Frågorna hopar sig: ska Grön express även fortsättningsvis gå att hoppa på inne i centrum, eller vid Eriksdal där zongränsen går vilket gör hållplatsen billigare om man ska till Göteborg? Eller måste man först ta sig till resecentret med en anslutande transport? Var ska busspendlarna parkera sina bilar? Eller ska de inte få ta bilen till bussen?

Hur ska det egentligen bli?

– Det pågår ett målbildsarbete i samarbete med Västtrafik. Än så länge är det inte bestämt hur bussarna ska gå, men det ska bli klart här under vårkanten, säger Marielle Månskär, kollektivtrafiksamordnare på Kungälvs kommun.

I nuläget håller man på att kartlägga den befintliga trafiken.

– Vår ambition är att den lokala busstrafiken ska samordnas med regionbussarna via resecentret vid motorvägen. Vi tittar på olika möjligheter för att kunna lösa det på bästa sätt. Till exempel om det går att samordna pendling med skolskjutsarna.

Kommer Grön express gå via centrum som tidigare?

– För att lösa busstrafiken på bästa sätt måste vi också titta på vad som händer i Göteborg. Det krävs att vi kranskommuner tänker till lite extra. Vi vill ju att folk ska känna att det är mer attraktivt att åka kollektivt, att man tänker ”jag tar inte bilen, det är bekvämare och går snabbare att åka buss”. Det är en utmaning men ska som sagt bli klart under vårkanten.

Gittan Öhman

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar