Rekord och seger för Meraf Bahta

Vann årsdebuten i Nederländerna

Seger och nytt nordiskt rekord. Trots allt strul gällande rapporteringen till dopningskommissionen slog Meraf Bahta till med en ett superlopp när hon i helgen sprang tio km landsväg i Nederländerna.

I söndags samlades en stor del av den europeiska långdistanseliten i Schoori i Nederländerna för att göra upp över tio kilometer landsväglöpning. Etta i damklassen: Meraf Bahta från Kode, Göteborg och Hälle i Ljungskile.

– Meraf gjorde ett fantastiskt bra lopp och slog sitt eget svenska rekord med 29 sekunder. Dessutom spurtade hon hem segern i loppet genom att besegra holländskan Susan Krumin, berättar Ulf Björklund, Meraf Bahtas svenska extrapappa.

Tog revansch

Vid EM i somras tog Krumin silver före Bahta som sprang hem bronset. Nu fick svenskan revansch efter en spurtuppgörelse.

Den nya svenska rekordtiden över tio kilometer landsväg är numera 31.09, det är 29 sekunder sekunder bättre än Meraf Bahtas tidigare rekordnotering från i höstas. 31.09 innebär också att Bahta putsade det nordiska rekordet med 16 sekunder. Bäst i Norden tidigare var norskan Karoline Bjerkeli Grøvdal.

– Merafs tid var också fyra sekunder snabbare än hennes svenska rekord på 10 000 meter bana, inflikar Ulf Björklund.

Mycket belåten

Själv var Meraf Bahta mycket belåten med insatsen i Schoori.

– Jag kände mig stark hela vägen och njöt av att springa på en snabb bana. Jag ville ha revansch på Susan Krumin efter EM och det fick jag så jag är jätteglad, sa hon till friidrott.se efter loppet.

Insatsen i Nederländerna är också ett kvitto på att Bahtas vinterträning fungerat – trots processen kring rapporteringen till Riksidrottsförbundets dopningskommission som hängt över henne sedan förra året.

– Trängslägret i Sydafrika har varit lyckat och framgången i Schoori var mycket nyttigt för Meraf. Det var varit en tung och oviss period för henne, säger Ulf Björklund.

Lämnat in material

Han uppger vidare att familjen pustade ut när Meraf nyligen blev friad i ärendet kring rapporteringen till RF.

– Vad dopningskommittén håller på med nu när de överklagar vet jag inte. Det handlar väl om prestige, säger Björklund.

Han uppger att Bahtas jurist just lämnat in ytterligare material som talar till hennes fördel i processen.

DAG FRANSSON

sporten@kungalvsposten.se