Männiksorättsaktivister ska samlas vid migrationsverkets förvar i Kållered för att protestera mot utvisningar av ensamkommande till Afghanistan. Arkivfoto

Protest mot utvisning av ungdomar

På tisdagskvällen lyfter ett flyg från Landvetter till Kabul i Afghanistan. Bland dem som ska utvisas finns två ensamkommande killar som bott i Kungälv och gått i skolan på Mimers gymnasium.

Ulrika Andersson jobbar på ett HVB-hem i Kungälv där flera ensamkommande ungdomar bor och har bott. Två av dem som riskerar att utvisas till Kabul på tisdag kväll tvingades flytta från Kungälv när de fyllde arton år och har sedan dess bott på boenden för vuxna i andra kommuner.

Nu sprids ett upprop på Facebook om att sluta upp vid förvaret Sagåsen i Kållered på tisdag morgon för att protestera mot utvisningarna och visa stöd för ungdomarna.

– Jag har haft ganska mycket kontakt med en av killarna som troligen blir deporterad nu. Hans ålder skrevs upp till 20 år, han tvingades sluta på Mimers och flyttades först till Ullared och sedan till Halmstad. Jag har varit med honom på Migrationsverket och försökt hjälpa till, tyvärr utan resultat. Jag kommer att vara på plats vid förvaret för att protestera, och jag hoppas att vi blir många, säger Ulrika Andersson som är kritisk till hela hanteringen av de ensamkommande ungdomarna.

– Om de får stanna eller inte verkar bero på tolken, på vilken handläggare de får och på deras egen möjlighet att tala för sig, det känns inte rättssäkert. Man kan inte som svensk politiker först stå här och ta emot dem med öppna armar och sedan kasta ut dem. Först satsar man massor av skattepengar på skolgång och att de ska komma in i samhället och sedan ska de bara ut. Det är förfärligt, både mänskligt och ekonomiskt, de här ungdomarna har ingenstans att ta vägen och de skulle kunna bidra med mycket, vi behöver ju arbetskraft i Sverige, säger Ulrika Andersson.

Aktionen arrangeras av ett fristående nätverk av människorättsaktivister runt om i landet.

–Vi vet om nio ungdomar som ska deporteras i morgon, eventuellt är det så många som tolv. Vi reser till Göteborg från olika delar av landet, säger EvaMärta Granqvist, som kommer från Malmö till Göteborg för att delta i tisdagens aktion.

Nätverkets mål är att ensamkommande ungdomar ska få amnesti och permanenta uppehållstillstånd, men just nu ligger fokus på att med ideella krafter hjälpa ungdomarna juridiskt med att skriva ansökan om verkställighetshinder.

– Det är vad vi kan göra nu i sista stund, det är bara en tillfällig lösning, men det lyckas i vissa fall. Det finns tusentals ensamma ungdomar i landet som hör av sig till oss dygnets alla timmar. De är livrädda att de står näst på tur att tvingas iväg och känner en enorm oro.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar