Populär räddningsutbildning går i graven

Snart går sista kullen elever ut från vård- och omsorgsprogrammets räddningstjänstprofil.

– Examensdagen kommer att bli en av de värsta dagarna i mitt liv, säger brandmannen och läraren Peo Andersson.

Efter 10 år läggs utbildningen ner och Peo Andersson har svårt att förstå varför.

– Jag kan begripa att det kostar en del för skolan men jag kan inte fatta hur man kan lägga ner i tider när det råder brist på personal och avdelningar stängs på sjukhuset, säger han.

Det politiska beslutet att avbryta samarbetet med Bohusläns Räddningstjänstförbund togs för över ett år sedan. Snart tar sista elevkullen studenten och går en förhållandevis ljus framtid till mötes. Simon Ahlbin har fått sommarjobb som deltidsbrandman på Marstrand.

– Planen är sedan att utbilda mig till brandman. Min ursprungliga plan var att bli polis men det ändrade den här utbildningen på, säger Simon som också kan tänka sig inhopp i vården om det skulle behövas.

– Det hade jag aldrig ens övervägt innan jag började på räddningstjänstprofilen.

Att programmet har lockat fler killar till vården är Simon helt övertygad om.

– Det ser man i klasserna under oss, att det är färre killar som går där.

Så ni har lyckats med det ursprungliga målet, att locka fler pojkar till vården och flickor till räddningstjänsten, Peo Andersson?

– Det tycker jag absolut. I den allra första klassen var det bara 13 tjejer. Tre år senare hade vi 18 elever, 13 av dem killar.

Deltidsbrandmän

Simons klasskamrater Juliana Hansson och Madeleine Rosenqvist ska båda utbilda sig till sjuksköterskor framöver. Båda vill också jobba som deltidsbrandmän.

– Innan jag började här hade jag inte tanke på brandmannayrket, men det ändrade sig eftersom vi har haft det så roligt och bra här, säger Juliana och nämner alla moment hon och de andra har lärt sig under utbildningens gång – inte minst i övertändningscontainern gasolinan.

– Man vet egentligen inte vad brandmän gör innan man får se det i verkligheten. Det handlar om så mycket mer än att de bara åker ut och släcker bränder, anser Juliana som kommer att sakna Peo och hans kolleger och lektionerna hos räddningstjänsten. Samma sak säger Madeleine.

– Alla är så himla sköna här, det är en riktigt bra stämning.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Fakta

Räddning och akutsjukvård är en lokal fördjupning på vård- och omsorgsprogrammet Mimers hus gymnasium. 124 elever har under åren utbildats, därav 43 killar.

Relaterade artiklar
Fler artiklar