Popkollo i Kungälv i sommar

I sommar blir det popkollo i Kungälv för fjärde året.

Under sju dagar kommer 52 tjejer och transpersoner mellan 12 och 18 år få lära sig spela instrument, repa i band, skriva låtar, träffa en gästartist och spela live på scen. Mellan 24 och 30 juni anordnar föreningen Popkollo Göteborg ett kollo med övernattning på Nordiska folkhögskolan i Kungälv.

– Det känns jätteroligt att vara tillbaka i Kungälv, de kollon vi haft tidigare har varit väldigt uppskattade. Förra året var det fullbokat. Och Nordiska folkhögskolan passar oss jättebra, säger Jessica Nilsson som är verksamhetskoordinator.

Vilken gästartist dyker upp i sommar?

– Det är fortfarande på planeringsstadiet men tidigare har bland andra Robyn, Silvana Imam, Maia Hirasawa och Kristin Ampéro gästat.

Popkollo är musiklägret för tjejer och transpersoner som startades i Hultsfred 2003 på initiativ av artisten Marit Bergman. Syftet är att erbjuda en trygg, stöttande, kreativ mötesplats där deltagarna kan utveckla sitt musikintresse och stärka sitt självförtroende.

– Många av våra deltagare beskriver Popkollo som en fristad där de kan vara sig själva och våga testa nya saker eftersom det är en så trygg och stöttande gemenskap, menar Jessica Nilsson.

Popkollo Göteborg är en av 16 lokalföreningar och har arrangerat kollon i Göteborg med omnejd sedan 2006. Sommaren 2019 arrangerar Popkollo Göteborg sommarkollon i Göteborg, Borås, Kungälv och i Mölnlycke. Det finns kollo med inriktning Metal/Punk i Mölnlycke, samt kollo med övernattning för vuxna tjejer och transpersoner mellan 18 och 100 år – Popkollo Vuxen – på Dalslands folkhögskola i Färgelanda.

– Popkollo Göteborg har vuxit och blivit en stark rörelse för en jämställd musikscen i Västra Götalandsregionen. Bara de senaste två åren har över 400 personer deltagit i vår musikverksamhet, säger Jessica Nilsson.

Gittan Öhman

gittan.ohman@otv.se

Popkollo Kungälv

Popkollos övernattningskollo i Kungälv äger rum 24-30 juni på Nordiska folkhögskolan och erbjuder 52 deltagarplatser. Det är två parallella kollon under veckan, ett Popkollo Original för 12-16 år och ett Popkollo Fortsättning för 14-18 år.

11 mars är sista dagen att anmäla sig för att komma med i första antagningsomgången. Mer information och anmälningsformulär finns på www.popkollo.se

Veckoschemat för ett övernattningskollo kan se ut så här:

Dag 1 Välkommen, lära känna och trygghetsskapande lekar.

Dag 2 Instrumentkarusell

Dag 3 Låtskrivarworkshop. Bilda band och börja repa

Dag 4 Repa. Normstorm workshop

Dag 5 Repa. Inspirationsworkshop med gästartist

Dag 6 Repa. Workshop i tex DJ, ljudteknik, prova på musikproduktion

Dag 7 Spela in och göra bandmerch. Repa

Dag 8 Avslutningskonsert

På kvällarna är det också aktiviteter, allt från pyssel och lekar till öppen scen, filmvisning, konsert med gästartist, bad och och grillning.