Polisens uppmaning: Föräldrar, ta ansvar för hur era barn kör

I ett Facebook-inlägg uppmanar polisen Daniel Hjerpe föräldrarna i Kungälv och Ale att ta ett mycket större ansvar för unga vuxnas vårdslösa körning med bland annat mopeder. Ett inlägg som fått en stor spridning i hela Sverige.

”Har ni koll på de fordon som era ungdomar framför? Det är nämligen ni som föräldrar som är ansvariga för att de fordon som används av era ungdomar är korrekta och framförs på ett lagligt sätt. Lagstiftaren kan också straffa er föräldrar om ni tillåter era barn att köra trimmade och olagliga fordon”, skriver kommunpolis Daniel Hjerpe i ett inlägg på Kungälvpolisens Facebook-sida.

I sitt inlägg varnar han bland annat för att unga vuxna på mopeder, motorcrosscyklar, fyrhjulingar, epatraktorer och trimmade fordon saknar erfarenhet i trafiken.

 ”Det är höga hastigheter, höga störande ljud och vårdslös körning på ställen och tider på dygnet som det definitivt inte är lämpligt att köra på. Risken för olyckor är hög och det är inte bara föraren som riskerar att skadas allvarligt utan även andra utomstående riskerar att skadas vilket är ytterst allvarligt”, skriver han.

Bara inom två dagar har Facebook-inlägget nu fått knappt 700 gilla-markeringar och delades av nästan 800 användare. Daniel Hjerpe är mycket glad över den stora uppmärksamheten som inlägget har fått. Flera gånger var han inne i kommentarsfältet och deltog i debatten som spreds utanför kommungränserna.

– Jag tycker vi fick en väldigt bra respons. Det har ju verkligen spridits och lästs i hela Sverige. Jag hoppas att jag har väckt upp föräldrarna. För polisen kan inte lösa problemet själv. Vi har inte resurserna att böta bort problemet. Alla parter som har med ungdomar att göra får hjälpas åt här, säger han.

En av anledningarna till varför han satte sig ner och skrev sitt långa inlägg är en serie av olyckor som inträffat i Kungälv och Ale och där unga förare skadats allvarligt.

Senast igår eftermiddag var det en 17-årig mopedist från Ale som körde in i en personbil. Ungdomen satt på en trimmad moped och är därför nu misstänkt för vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Den trimmade mopeden tog polisen i beslag medan ambulansen förde bort föraren till sjukhuset med ett troligtvis brutit ben.

– Detta är ännu ett exempel. Folk är frustrerade. Problemet är så pass stort och vi är många som oroar sig över detta, säger Daniel Hjerpe.

Klaus Buchholz